Vidimo se na proleće kad skupim pare za iPhone X

Novi iPhone X vas stavlja pred moralnu dilemu – da li je… trebalo je pronaći pravu reč… normalno da se plati 160 hiljada dinara za telefon?! Da, to je oko 1.350 evra, čisto da vam bude lakše da se sračunate. Međutim, pre nego što se pozabavimo etičkom stranom, trebalo bi da budemo iskreni i odgovorimo na pitanje: A, da li italijanske cipele vrede 300 evra. Naravno da vrede, ako su lepe i ako imate para da ih kupite.

Tako smo brzo i u nekoliko redova stigli do zaključka – iPhone X je namenjen svima koji imaju dovoljno novca. E, sada, da li „desetka“ vredi 1.350 evra, to je drugo pitanje na koje ću pokušati da vam odgovorimo ekskluzivnim testom.

Prvi put Apple koristi OLED ekran

Meni se dizajn iPhoe X dopada. Dosta je drugačiji od iPhone 7 i iPhone 8. Ima 5,8 inčni OLED displej (ironično kupili su ga od Samsunga) i lak je za držanje i neprekidno korišćenje. Tu je takozvani bezel-less ekran, koji ide skoro preko cele površine telefona ali i nekako čudna ivicu na vrhu ili svojevsrtan usek koji “opkraja” deo gde su prednja kamera i zvučnik (u Apple su ga nazvali notch).  To je deo koji je mogao da bude rešen na neki elegantniji način. Izgleda čudno, naročito kada kucate poruke ili vam je pozadina svetla pa izgleda kao da je taj deo samo nalepljen.

Sa 5,8 inča telefon je i dalje kompaktan i lak za držanje u ruci

Tu je smešten i senzor za sada već famozni Face Id. Realno gledano, to i jeste jedina revolucionarna novina koju iPhone X ima. I to kažem ni malo umanjujući trud i genijalnost ljudi koji su smilili da se telefon bez greške pokrene svaki put kad ga pogledate. Tokom testa ni jednom se nije desilo da je senzor omašio i uz to prepoznaje lice i po veoma slabom osvetljenju. Takođe, bez greške radi čak i kada nosite naočare za sunce. I, nakon nekoliko desetina pokušaja ni jednom se nije otključao kada ga je neko drugi pogledao – osobina koju svaka devojka ceni 🙂

Zahvaljujući ovoj opciji tu su sada i animoji. Naime, ovi animirani emoji beleže vaše grimase i zvuke pa ih možete abeležiti i deliti sa drugima. Beskrajno su zabavni čak i kada imate +30.

Ekran na površini celog telefona odneo je i žrtvu – home dugme koje je sada potpuno uklonjeno. Za dugogodišnje korisnike Apple telefona to je velika promena koja zahteva dodatno privikavanje na uređaj. Uz to, neke uobičajene prečice su izmeštene što ume da bude malo iritantno ukoliko godinama koristite iPhone pa stvari nisu tu gde ste navikli. Međutim, za uzvrat smo dobili izuzetno preciznu i brzu navigaciju. Povlačenje prsta preko ekrana vodi na home ekran, povlačenje ka vrhu uz zadržavanje prsta na sredini otvara prozore za multitasking, a povlačenje prsta ka ivici telefona prebacuje vas sa aplikacije na aplikaciju.

Dualna kamera od 12MP je postavljena vertikalno

Kod kamere ima tek neznatno mesta za napredovanje. Dualna je, precizna, optički stabilizator je prosto savršen, a reprodukcija boja je takva da bukvalno preslikava realnost. Apple se i dalje drže toga da što vernije prikaže boje a ako vam treba dodatno ulepšavanje tu su brojni filteri. Napokon je urađeno nešto po pitanju portret moda koji nudi nekoliko dosta dobrih opcija poput slikanja pod studisjkim svetlom. Uz to, noćne fotografije se napokon mogu meriti sa onima koje prave Samsung i Huawei telefoni.

Dodaću još samo kako je Apple uspeo da se reši stare boljke – slabe baterije. Dan ćete bez problema izgurati bez dodatnog punjenja što je još jedna od zasluga impresivnog procesora A11 Bionic.

Kad se podvuče crta ne moraš biti previše pametan da zaključiš da je ovo jedan odličan telefon sa paprenom cenom koja odgovara kvalitetu, ali možda negde gde ne moraš da odvojiš dve plate da bi ga kupio.

2 thoughts on “Vidimo se na proleće kad skupim pare za iPhone X

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑