Galaxy Note 8, samo za ozbiljne igrače

Ne mogu ni da zamislim kako je bilo ljudima u Samsungu kada je trebalo da izađu pred svet sa Glaxy Note 8 nakon prošlogodišnjeg fijaska sa baterijom. Ali, oni su to nekako vrlo dobro odigrali i ispunili obećano – napravili su najjači phablet na tržištu.

Prvi komentari svakog ko vas vidi sa Note 8 su očekivano na račun veličine uređaja. Rekla bih da su potpuno izlišni, jer nije pravljen da bude modni dodatak, niti da možete da ga nehajno stavite u zadnji džep. Pravljen je da vam olakša život ako u poslu provodite najveći deo dana. I u tome uspeva, bez problema.
Note 8 ima displej od 6,3 inača. To je 16 centimetara što znači da je velik koliko i ceo vaš dlan. Dok ga lako držite u jednoj ruci, teško ćete izvesti da istom rukom i kucate po njemu, ali zato imate S pen. Priznajem, i meni je trebalo solidno vremena da se naviknem ali kako kod njega sve savršeno funkcioniše, vrlo lako se čovek navikne i na taj gabarit. A i nekako izaziva poštovanje, ipak je to telefon i po!
Ovo zaiste jeste “obećani” phablet. Od onih ste koji moraju da zaključavaju telefon? Note 8 može da se aktivira glasom, dužicom oka ili prepoznavanjem lica. Treba vam dualna kamera? Tu je! Nekada vam treba da na brzinu nešto zabeležite? Imate S pen koji reaguje bez ikakvog zastoja i bagova i možete da pišete i po ekranu koji je zaključan. S Pen koji je i zaštitini znak Note 8 je zaista impresivan dodatak. Omogućava da odmah pokrenete bilo koju aplikaciju, uvećate sitan tekst na displeju, radi kao prevodilac umesto vas, možete da napravite screenshot celog ekrana ili dela koji vam je bitan i odmah da ga šaljete dalje, pravi gifove, beleži sve što pišete… Teško je smisliti nešto što ova olovčica ne može, a uz to reguje odlično na svaku komandu, bez potrebe da morate nešto da ponovite dva puta da bi odreagovala.
Od ostalih karakteristika ovo je u najvećoj meri preslikani S8 i sa svim njegovim vrlinama. Displej je veliki i pregledan, prvi koji nosi oznaku 3K QHD što znači sjajne boje, perfektnu reprodukciju, janse i izoštrene slike. Naravno, uz to ide i odgovarajuća kamera. Dualna je, u odnosu na Galaxy S8 položena. Ima senzor od 12MP uz širokougaoono f/1.7 sočivo i uparena je sa još jednim senzorom od 12MP koje ima 2x optički zum sa f/2.4. Ali, dosta sa brojkama! Konkretno, ovo znači da dobijate odlične, jasne i detaljne fotografije sa jarkim bojama, a uz to kako je ugao slikanja širi tako je i kadar “puniji”. Note 8 pravi slike koje su za nekoliko klasa bolje od onog što vam treba za Instagram i što je za mene, iskreno rečeno, ekstremno bitno, možete da slikate noću i pri slabom osvetljenju. Nema frustracija jer vam slike neće biti zamrljane, od uličnog osvetljenja neće ostati odsjaja, boje su “pune” a ne bledunjave. Uverite se i sami.

Baterija koja je Samsungu i zadala toliko briga možda i jeste najslabija karika ovog telefona. Očekivano, nisu hteli da eksperimentišu sa njom pa je zato njen “život” do 12 sati aktivnog korišćenja što je baš knap. Ali je u ukupnoj slici zanemarljivo i ne bi se ni moglo okarakteristai kao mana jer uz korišćenje “power-saving” možda baterija dovoljna za celodnevno nošenje Nota 8 svuda sa sobom.

I, sada smo već došli do onog dela – kupiti Note 8 ili ne. Na žalost, za mnoge će ovo pitanje biti rešeno kada vide cenu. Telefon košta 153.000 dinara (možete ga pronaći u VIP poslovnicama). Međutim, definitivno dobijate adekvatan uređaj za svaki uloženi dinar, pre svega ako preko telefona završavate najveći deo svog posla. I, naravno, ako ste gadget manijak, nećete želeti da propustite priliku i ponesete novi Note.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: