P10, da li vredi za čistu desetku

Ovo je telefon o kom se priča ovog proleća. Izgleda lepo, elegantno, brz je, pouzdan i što je danas najbitnije, ima savršenu kameru koja pravi čuda u rukama pravih ljubitelja fotografije. Upoznajte  – Huawei P10!

Kada biram telefon imam tri kriterijuma. Možda nije za pohvalu, ali idu ovim redom – kamera, dizajn i to koiko je „brz“ (možemo da se pravimo da cena nikad nije problem) a novi Huawei prolazi sve testove, skoro sa čistom desetkom! Uz to, mora im se odati priznanje da su za relativno kratko vreme od svog imena napravili prilično jak brend koji zaista znači kvalitet među velikim igračima. Posebno jer je to na jednom tako kompetitivnom tržištu kao što je ono sa pametnim telefonima.

Najpre kamera. Kao i kod prethodnog modela iz P serije tu je dualna kamera koja je napravljena u saradnji sa Lajkom. Sam pomen čuvene kompanije koja pravi foto aparate još od 1849. godine uliva povrenje. A onda još taj prefiks „dualna“! Skoro pa duplo bolje slike!

Šalu na stranu, tu su dve kamere, jedna koja je „klasična“, hvata fotografiju u boji, a druga je monohromatska, odnosno crno-bela. Njihovom kombinacijom dobija se spoj koji rezultira slikom sa savršenim kontrastom. U prevodu, teško da nekim drugim telefonom možete da naprvite bolje fotografije.

Ima desetak modova, među njima i „bokeh“ koji daje fotografiju na kojoj je subjekat slikanja oštar, a pozadina blurovana. Zbog ovog ćete lako da umislite da ste umetnik…  Evo kako to izgleda iz moje perspektive.

Ukoliko pak izaberete PRO varijantu sami možete, slično klasičnom aparatu da nameštate sve opcije pre nego okinete. Ako vam ovaj telefon padne šaka ne budite lenji, isprobajte sve što njegova kamra nudi. I, samo napomena, u odnosu na prošlogodišnji model P9, takođe sa dualnom kamerom, softver je znatno poboljšan a umesto dve kamere sa 12 megapiskela, sada je tu jedna od 20, a druga od 12 megpiksela.

Noćne fotografije su posebna priča. Zaista su odlične i uspećete da napravite snimak u gotovo nemogućim uslovima. To se možda najbolje vidi kada se prebacivanjem na računar jasno uočavaju svi detalji na snimcima napravljenim pri lošijem osvetljenju.

Telefon dolazi u dve veličine. P10 ima displej od 5,1 inča, i što se mene tiče opcija P10 Plus sa 5,5 inča je potpuno nepotrebna. Naravno, svi koristimo telefone za različite stvari, ali mi se čini da je ova dimenzija najoptimalnija. Boje na displeju su verne i prilično živopisne, nema problema tokom korišćenja napolju na jačem suncu. Skener otiska prsta je prebačen napred i zaista reaguje bez zastoja. Ukoliko ne koristite ovu opciju, onda će taster poslužiti za navigaciju koja u startu može da bude pomalo zbunjujuća.

Sam dizajn je vrlo elegantan. Ivice su blago zaobljene i napravljene su iz jednog dela sa poleđinom telefona pa sve izgleda vrhunski, a što i da ne – skupo. Naravno, ovo je trenutak gde počinju poređenja, pre svega sa iPhone ali ovaj telefon izgleda zavodljivo i tako prefinjeno da ću taj momenat jednostavno da preskočim.

Na kraju, ništa manje važno od kamere – ono što pokreće telefon. Baterija (3200 mAh) bez ikakvih problema traje celog dana uz uobičajeno telefoniranje, Viber, proveravanje i kucanje mejlova, društvene mreže… Uz to, kineski proizvođač je za svoj najjači telefon obezbedio adekvatan procesor. Mnogi veruju da je Kirin 960 nešto najbolje što trenutno postoji na tržištu, a prevedeno na jednostavan jezik, to je karakteristika koju bi trebalo da tražite ukoliko želite telefon koji u nanosekundi pokreće sve aplikacije, radi brzo i pouzdano. To vam je P10.

I, može li se šta zameriti Huaweiu na P10? Možda samo to što je ekran u odnosu na kućište mogao da bude malo veći s obzirom da je to trenutni trend, a tek čekamo da vidimo šta spremaju Samsung i Epl za ovu godinu? To je svakako nešto što se lako da ispraviti a uz to ne kvari korisnički utisak.

Telefon bi trebalo već u aprilu da stigne u prodaju kod nas, kad će i konačna cna biti poznata, a trebalo bi da bude oko 650 evra. Nije malo, ali vredi.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: