Kada se uželite dobre muzike…

Nekim ljudima muzika nije preterano bitna. To je nešto što tek čuju u pozadini. U isto vreme ima onih, među kojima sam i ja, kojima je brižljivo sačinjena playlista skoro pa svetinja. Onda je bitno da ne čujete nikakav drugi zvuk osim muzike a to je moguće jedino uz odlične slušalice. Ako tragate za nečim takvim Sony bi mogao da bude rešenje za vas. Skupo, ali savršeno!

Imala sam priliku da isprobam jedan od poslednjih modela bežičnih Sony slušalica – MDR-1000X i zaslužuju najviše preproruke bilo da li vam je bitan dizajn, udobnost ili kvalitet zvuka. Imaju odlično rešenje za sve. U pitanju su slušalice koje idu preko glave. Meni inače one nikada nisu prvi izbor, ali “bubice” ma koliko kvalitetne bile, ne mogu da se porede sa slušalicama koje su, poput MDR -1000X, pravljene prvenstveno da izoluju spoljašnju buku. Dobra stvar je što u ovom slučaju to nije bilo na uštrb kvaliteta zvuka, ali o tome malo kasnije.

Slušalice su vrlo su udobne i nisu teške. Neće vam smetati ako nosite naočare, ispod njih neće biti prevruće. Jedan deo je savitljiv pa se jednostavno pakuju u malu kožnu futrolu koja dolazi uz slušalice. Kako nije preterano velika neće vam zauzeti puno mesta u torbi ili biti nezgodna za nošenje. Meni su svi ovi detalji bitni jer su to uvek bile “prepreke” zbog kojih sebi nikada ne bih kupovala ovakav oblik slušalica. Do sada.

Ovaj model nema kablove – ogroman plus! Ako su vam se makar jednom kablovi zapetljali razumećete zašto ovo kažem. Koriste se samo kada se slušalice pune. Baterija prema fabričkim podacima drži oko 20 sati što zapravo znači da je prosečnom korisniku dovoljno da ih napuni jednom nedeljno. Povezivanje preko bluetootha i bukvalno ide u tri koraka, nema nikakvih bagovanja, a osetljive su i na dodir. To znači da ih možete kontrolisati pokretom prsta – da zvuk smanjite ili pojačate, da prebaciti na sledeću pesmu ili isključite opciju za neutralisanje buke, sve to uz pomeranjem prsta preko spoljašnje starne slušalice. U tome verovatno leži i najveća mana modela MDR-1000X. U teoriji ovo je odlična funkcija, ali u praksi ne teče sve uvek kao podmazano.

Što se samog zvuka tiče nemam zamerki. U svojoj cenovnoj kategoriji (64,690 dinara kod nas) teško da ćete naći bolje, mada je ova brojka prilično visoka. Ali, ako želite kvalitet – našli ste ga! Spoljašnje zvukove uopšte nećete čuti. Kada ste na ulici ne da nećete čuti prolaznike nego ni sabraćaj, ma koliko je bučno. Slično je i kada se vozite prevozom, čujete samo svoju muziku i možete na miru da uživate i imaćete osećaj da ste sami. Zaista neprocenjivo! Dokle idu mogućnosti ove opcije najbolje pokazuje to ako držite noise-cancelling dugme slušalice će reprodukovati brojne test-zvukove mereći odnos samih slušalica i vašeg uva kao i da li se negde napravio “prazan prostor” zbog vaše kose ili naočara. U skladu sa tim šteluje se zvuk da bi na njega što manje uticali spoljašnji faktori. Prilično kul.

Kada slušate muziku kvalitet onog što čujete je dobar, zaista se izdvaja svaki detalj, imate utisak “punog” zvuka, basovi su taman kako treba. Svakako, ja sam daleko od stručnjaka u ovoj oblasti, ali kao neko ko svakodnevno koristi slušalice i duže nego što bih htela da priznam, nemam apsolutno šta da zamerim ovom Sony modelu osim da počnem da štedim za sopstveni par.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: