Jeste li za „stiskavac“? HTC jeste

Da je lako smisliti nešto novo u svetu tehnologije – nije! Da je neku eventualno novu ideju lako sprovesti u praksu – ne mogu da zamislim koliko je to tek komplikovano! Zato, kad nekom obe stvari pođu za rukom, a još da sve to ima smisla, onda mu se mora čestitati. Zato, HTC, svaka čast na modelu U11!

To „nešto“ što je ovaj telefon stavilo u prvi plan jeste senzor koji detektuje stisak ruke i na taj način omogućava da se pritiskom upravlja nekim od funkcija. Tehhnologija je nazvana HTC Edge Sense i na osnovu prvih utisaka besprekorno funkcioniše. E sad, da li vam to stvarno treba? Pa…

HTC U11 reaguje na pritisak, odnosno na stisak ruke. Kada se opcija koristi, uz ivice telefona pojave se plave linije

Kako je HTC U11 vodootporan, moćićete da napravite fotografije pod vodom, za razliku od ostalih telefona jer touchscreen ne reaguje uvek pod vodom. Malo je olakšano slikanje selfija jer više ne morate da pritisnete ekran prstom, dovoljno je samo da stisnete ceo telefon koji ionako držite u ruci. Naravno, jačinu stiska namestite na neku manju da ne biste morali da se mučite. Ali, to je to otprilike. Teško da ćete baš otvarati mejl ili poruke uz pomoć ove tehnologije jer nekako, stiskanje telefona ne izgleda kao logican način za njegovo korišćenje. Ali, da je ideja inovativna, to jeste.

Za mene najbolji deo telefona je dizajn. Na zadnjoj strani je stakleni deo koji je zakrivljen i tako spojen sa prednjim, metalnim delom, pa čine jedu celinu, prosto prelivajući se. Taj zadnji deo zaista izgleda vrhunski, naročito na modelu koji je meni bio ustupljen na test. Odlična svetlo plava izgleda atraktivno i dođe mu i kao neki vrlo efektni modni dodatak. E sad, u isto vreme, ta prelepa plava boja na poleđini telefona je i njegova jedina mana. Najpre, staklo se prilično lako grebe i svako ko stvari pakuje u torbu kao što to radim ja zna da telefon nekao uvek bude u istoj pregradi gde i ključevi, a u tom klinču ključevi nikada ne gube! Drugo, na ovoj divnoj pozadini uvek ostaju otisci prstiju i stalno ćete imati potrebu da je brišete.

A sada, onaj zaista bitan deo – kako U11 zapravo radi. Ima 5.5 inčni LCD displej sa Quad HD rezolucijom (2,560 x 1,440 piksela). To omogućava odličnu vidljivost kada ste napolju, pod jakim svetlom i tu zamerke nema. Odnos ekrana i tela telefona je 16:9 pa nećete dobiti uzak i dugačak ekran kao što je na primer slučaj sa Samsung Galaxy S8. Kada su performanse u pitanju HTC je dao najbolje što može i to je i više nego dovoljno. Radi na najnovijem Google softveru Android 7.1.1 Nougat koji je dobio blage prepravke za ovaj model i vrlo je dobar – brz i jednostavan za korišćenje, aplikacije se otvaraju bez zadrške, interfejs takođe odlično raguje. Ovde zamerke teško mogu da se pronađu.

Na kameri se najviše radilo u odnosu na prethodne modele i rezultati su tu. Ima senzor od 12MP sa f/1.7, optički stabilizator slike kao i dual-piksel auto-fokus koji je zaista odličan. Poređenje sa DSLR aparatima bi bilo možda previše, ali ne i toliko daleko od realne slike.

Kamera se dobro se snalazi i pri slabijem osvetljenju čak i kod pravljenja selfija.

Telefon ima dva zvučnika i reprodukuje prilično kvalitetan zvuk, baš kao što su i slušalice koje dolaze kao deo standardne opreme(klasičan džek je uklonjen sa telefona) veoma dobre. One eliminiše buku iz okoline, a tu je i mogućnost skeniranja unutrašnjeg uva pa je zvuk prilagođen svakom korisniku pojedinačno. Opet napomena, te slušalice se ne doplaćuju dodatno, već idu uz telefon i zato su još jedno prijatno iznenađenej od HTC-a.

Kada se podvuče crta, HTC U11 jeste jedan premijum telefon, po svakoj stavki. Kod nas će biti dostupan već krajem juna, a cena zavisi od mobilnih operatera. U inostranstvu startuje već od 650 evra. Dakle, nešto povoljnije nego konkurencija a uzevši u obzir visoke performanse, U11 bi mogao da bude dobra opcija.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: