iPhone 8: Odličan, ali ne i zabavan

iPhone 8 kod nas košta 119.00 dinara foto: V. Lalić
Svaki pokušaj da se opravda kupovina novog iPhona je kao da tražite razlog zbog kojeg se najviše selfija pravi u toaletu. Odgovor ne postoji – kupujete ga jer volite da budete u trendu, kao što nas nekom neobjašnjivom silom privlače ogledala. Praktična strana u odnosu na Android telefone još nije pronađena, bar ne u Evropi. Da, novi iPhon je stigao i kod nas. Neko kaže konačno, drugi udaraju minuse, a ja – taman na vreme, pred praznike da se počastim 🙂  Da se uozbiljim, u pitanju je iphone 8 a ne famozni X, odnosno 10, koji će doći… doćiće. A, i kad bude stigao, koštaće blizu 200.000 dinara. Do tada, moraće da posluži iPhone 8!
Većina ljudi koja me poznaje kaže da sam priličan hejter i da mi je lakše da stvari sagledam negativno. Slažem se, ali ovog puta ću da krenem od dobrih strana telefona:)
I dalje savršen i elegantan dizajn

Dizajn je u osnovi ostao isti kao kod iPhone 6 i iPhone7 s tim što je sada zadnja strana telefona od stakla. Otuda je nešto deblji, ali to ne remeti vrlo elegantan i prepoznatljiv izgled kao kod svih iPhone modela. Uklonjene su linije od antene. Meni se to lično dopada mada zaljubljenici u Apple telefone vole tu sitnicu kao nešto što je bilo konstanta brenda.

Uz novi telefon stigao je i novi operativni sistem. iOS 11 izgleda prilično dobro. Pregledan je i jasan, a promene u izgledu su zaista vrhunske, moderne i zanimljive ali tako da ne otežavaju korišćenje. Povlačenjem od kontrola ka gornjem delu ekrana dobijate na jednom mestu najčešće korišćenje komande, mnogo više njih i preglednije nego ranije, dok povlačenjem na dole izlaze poslednje notifikacije. Odlično poboljšanje napravljeno je u opciji za beleške (notes) koja će vam, ukoliko često pišete, zaista olakšati život. Isprobala i oduševljena!

Novi iPhone, novi operativni sistem

Ovaj telefon zaista jeste najmoćniji od svih drugih Epl modela po pitanju hardvera. Na na brojnim nezavisnim testovima kotira se bolje i od S8. Sve to u najvećoj meri zahvaljujući novom A11 bionic čipu koji je doneo brz i pouzdan rad telefona. Odlično reaguje kod pokretanja aplikacija, mapa, komandi i prebacivanje sa jedne na drugu aplikaciju teče bez zastoja. Ovo bi trebalo da obezbedi i da telefon savršeno radi i kada “ostari”. Ali, to ostaje da se vidi.

Zadnja strana telefona je sada u staklu

Stara boljka za Apple telefone – baterija. Definitivno je izdržljivija nego ranije, ali i dalje ćete u neverici gledati kako se procenti smanjuju brže nego što biste to želeli (30 minuta igranja igrica = 30 odsto baterije). Dobra stvar je što se telefon zaista brzo puni pa se do 50 odsto baterije dođe već posle pola sata na punjaču. Fast charging i odgovarajući kabl se posebno naplaćuju baš kao i bežični punjač. To rade svi proizvođači, pa se ovo teško može okarakterisati minusom. Ja imam bežični punjač za neki drugi model telefona ali sam ga upotrebila samo dva puta jer je prilično nepraktičan. Zove se bežični jer ne morate da povežete telefon i njega kablom, ali morate punjač da povežete sa strujom tako da vam dođe na isto.

Kvalitet fotografije na iPhone 8 (desno) i konkurencija (levo)

iPhone 8 nema dualnu kameru. To je rezervisano za iPhone 8 Plus i to je baš veliki minus. Ne zato što pravi slabe slike već zato što izgleda loše kada ga uporedite sa konkurencijom. Čak i Honor telefoni, koji se svrtstavaju u srednju kategoriju, imaju dualnu kameru, a koštaju i do 400 eura manje. Kamera ima 8MP, optički stabilizator, HDR, a pravi i 4K video sa do 60 frejmova po sekundi. Odlično hvata detalje, slikajne po slabom osvetljenju je maksimalno unapređeno, ali ovom telefonu nedostaju brojne opcije koje konkurencija nudi već neko vreme, pre svega u domenu fotografije. Većina ih nikada i ne koristi, ali upravo tu je poenta svega.

Nema se puno toga zameriti iPhone 8, ali im nedostaje ono nešto malo da ih izdvoji iz gomile. Jednostavno, ovaj telefon nije zabavan! Nema nikakve “skrivene” funkcije, nikakve prave inovacije pa čak ni “kozmetičke” promene u dizajnu. Pred vama je kamera bez beauty moda, bez opcija za bokeh efekte kao i portret moda. Da, bez njih se može, ali je bolje da su tu. Ovako, sve je isto kao pre, samo malo kvalitetnije i teško je naći opravdanje da svoj sasvim solidan iPhone 7 zamenite za iPhone 8. Ne zaboravimo, ne živimo mi u Americi već u Srbiji gde se većina uređaja koristi “dok radi”.


Ukoliko se odlučite za iPhone 8 nećete pogrešiti, to nikako! Ovo je kao svaki Apple telefon odličan i pouzdan uređaj, lep na oko i ekikasan za korišćenje. Ako tražite inovacije, skupljajte pare za iPhone X ili pređite na kvalitetniji Android.

Cena telefona ukoliko ga kupujete bez paketa u VIP-u je 119.000 dinara a uz paket može biti vaš već od 42.600 dinara.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: