Ekskluziva na DigitALa.rs – novi Galaxy S9

DigitALa.rs u Londonu na premijeri Samsung Galaxy S9

Priznajem, svaki put kad dobijem priliku da vidim neki uređaj premijerno prilično sam uzbuđena. Naročito ako to bude jedan od telefona o kojima se priča već mesecima. Kada na to dodate da sam dobila poziv za specijalnu predpremijeru telefona Samsung Glaxy S9, i to u Londonu, onda dobijete pravu poslasticu!

Samsung je izabrao savršeno mesto za prezentaciju, Muzej dizajna. I upravo tu, među stvarima koje su obeležili poslednjih sto godina modernog društva, od prvog laptopa, gramofona, vokmena, znaka za metro, savršenog para Leviski, prvi put su pokazani Galaxy S9 i Galaxy S9+.

Kako je danas gotovo nemoguće sakriti bilo šta, mogu samo da kažem da su slike koje su se pojavljivale na internetu u danima pred premijeru, prilično tačno prikazale nove telefone iz S serije. U odnosu na Galaxy S8, razlike su, u dizajnerskom smislu minimalne. Zadržano je ono najbolje, elegantan i finkcionalana izgled, sa zaobljnim ivicama i infinity ekranom. Tu je i onaj „edge“ element a dimenzije su takođe ostale iste – Galaxy S9 ima 5,8 inča dok Galaxy S9+ ima 6,2 inča (kod oba modela odnos strana je 18.5:9, Quad HD i Curved Super AMOLED). Kamere su postavljene vertikalno, na sredini telefona a ispod je smešten senor za otisak prsta. Vrlo elegantno rešeno. Prvi utisak je zaista dobar, naročito kod modela u dve nove boje – liliac purple i coral blue.

Galaxy S9+ u novoj ljubičastoj boji

Ali, nije sve u „šminki“. Sve je u kameri! Upravo na tome je naglasak. Kada se spomenu brojke poput toga da se godišnje razmeni 1,2 triliona fotografija, onda je potpuno jasno zašto je Samsung sve uložio upravo u ovaj aspekat. Sve nove funkcije na kamerama su iste kod oba modela, ali samo Galaxy S9+ ima dualno sočivo. Jedno je sa širokim uglom slikanja i super speed dual pixel od 12MP, druga isto od 12MP, sa AF senzorom i otvorom blende F2.4. Kod oba modela prednja kamera ima 8MP (F1.7).  Sve ove brojke pomažu pre svega kod slikanja pri slabijem svetlu (iz Samsunga kažu 28 odsto procenata bolje nego kod inače impresivnog Galaxy S8). Uz to, možete da menjate otvor blende zavisno od toga sliakte li danju ili po mraku.

Poseban akcenat, a i poseban deo prezentacije, posvećen je opciji beleženja video zapisa i to pre svega usporeni snimak – Super Slow Mo. Ova opcija naravno postoji od ranije gotovo kod svih telefona, ali ju je Samsung podigao na viši nivo. Sada, zahvaljujući automatskom detektoru pokreta, kamera prepozna trenutak kada treba da snima da bi se dobio najbolji efekat, a snimak izgleda kao nešto što radi BBC World! Senzor na kameri je četiri puta brži nego kod S8 a sada „hvata“ čak 960 fps. Krajnji rezultat je nešto ovako:

Izgleda dobro i zabavno je i uz to, odmah se može pretvoriti u GIF i deliti dalje ili pak možete da ga koristite kao svoj wallpaper na telefonu.

Nakon što je Apple predstavio svoje Animoji, Samsung je morao da se priljuči igri. Zato su tu AR Emoji, personifikovani emoji nastali po vašem liku (nakon što telefon napravi 3D render lica).

Po vašem liku u startu postoji 18 AR emoji, ali možete ih dodatno pesonalizovati, menjati boju i oblik frizure, odelo, ekspresiju…

Dobijete avatar koji dolazi sa 18 različitih ekspresija. Uz to, možete sami praviti različite grimase i pokrete, koji se odmah prenose na vaš AE Emoji i možete da ih šaljete dalje.

Kada su u pitanju „mišići“ novog Galaxy S9 Samsung je, očekivano, dobro poradio na njima. S9 ima 4GB RAM a S9+ 6GB RAM. Oba modela imaju opciju 64GB/256GB memorije i fenomenalni dodatak, tj mogućnost da se memorija može povećati na 400 GB uz Micro SD. To čak ni ja ne bih uspela da popunim slikama i snimcima 🙂 Baterija kod većeg modela je 3,500 mAh.

Uz to, predstavljen je i poboljšani Bixby Vision koji je zaista odličan. Na primer, u Kini ste i pokušavate da rastumačite šta vam se nudi u jelovniku kako ne biste naručili pohovane bubašvabe. Dovoljno je da uperite telefon u meni i on automatski prevodi šta piše na više od 130 jezika. Vrlo zgodno!

Telefoni su otporni na vodu i prašinu, mogu se otključati otiskom prsta ili skenerom oka, zadržan je i džek za slušalice, a poseban dodatak je novi stereo zvuk koji je izuzetan. Tu je Dolby Atoms a sarađivali su sa AKG by Harman, jednim od najstarijih i najuspešnijih kompanija u audio svetu.

U Londonu sam imala pravu malu privatnu prezentaciju, samo za mene i koleginicu, pa sam imala priliku da telefon detaljno pregledam i ispitam sve detalje. Naravno, teško je doneti krajnji sud samo na osnovu tog kratkog korišćenja, ali definitivno su opravdana očekivanja. Prvi primerci su u prodaji od 16. marta pa se tada javljam sa detaljnijim utiscima (cena S9+ je 940 evra).

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: