Odličan, zabavan i skup. Sve što treba da znate o Galaxy Note 10+

Ne znam koliko puta nešto mora da se ponovi da bi se nazvalo tradicijom, ali evo, već drugi put je u Njujorku predstavljen Galaxy Note, i ne bih se ljutila da i narednog avgusta opet istim povodom idem u Ameriku.

Njujork, kao i uvek savršen, a sličnome teži i Samsung sa svojom Galaxy Note 10 uređajima. Prvi put odlučili su se da ponude dva telefona sa oznakom Note –  Note 10 i Note 10+. Razlog? Iako tako nije zvanično rečeno, namera je da se i onima koji ne bi da daju više od 1.000 evra ipak ponudi iskustvo koje pruža Note telefon.

samsung galaxi 10 plus_260819_RAS foto oliver bunic_13
Samsung Galaxi Note10 i Note 10+

Razlika od tih „ispod 1.000“ i „skoro pa 1.500 evra“ koliko košta Note 10+ model,  nije beznačajna i ogleda se u većoj bateriji i memoriji, četiri kamere u odnosu na tri koliko ima Note 10, jačem procesoru… Ali, i taj „obični“ Note dolazi sa vrhunskim ekranom, unapređenim S Penom kao i sa podrškom za 5G.

IMG_20190825_131948Prvo viđanje sa Note 10+ desilo se u Njujorku a konkretnije upoznavanje nastavilo se u Beogradu gde su prvi utisci samo povrđeni. Note 10+ je jedan impresivan telefon. U pogledu dizajna ostalo se na tragu prethodnog modela pa je zadržan prepoznatljivi izgled za Note uređaje – poslovno svedeno, funkcionalno ali dovoljno moderno. Na sredini se nalazi mala rupa za prednju kameru pa je prostor od ionako velikih 6,8 inča potpuno iskorišćen. Na poleđini su glavne kamere umesto na sredini kao do sada, postavljene vertikalno, u levom gornjem uglu. Senzor za otisak prsta je ispod displeja (ja ga gotovo nikada ne koristim pa me poboljšanja u brzini reagovanja kod otključavanja uopšte ne impresionira), a S Pen koji je prošao kroz manji redizajn je diskretno sakriven u donjem desnom ćošku i ni malo ne remeti izgled telefona. Samsung je, ako smem da kažem, napokon uhvatio priključak sa biranjem upečatljivijih boja za svoje telefone, pa i Note10 i Note 10+ sve ukupno izgledaju dosta atraktivno.

Note 10+ ima ekran od 6,8 inča
Note 10+ ima ekran od 6,8 inča

Nema priče o Note telefonu bez prče o veličini ekrana, a Note 10+ je rekorder u tom pogledu. Sa displejom od 6,8 inča, iliti 17,2 centimetra, ovaj mobilni se jedino može opisati kao ogroman. Ovo je uvek prva zamerka kod onih koji ne vole, pre svega Android telefone, ali biće vam potrebno tek dan ii dva da se potpuno naviknete na njegov gabarit jer većina današnjih pametnih telefona ionako ne može da se koriste samo jednom rukom. Plašim se da je taj voz, zajedno sa onim da telefon možete da spakujete u prednji džep farmerki, napustio stanicu još odavno…

samsung galaxi 10 plus_260819_RAS foto oliver bunic_03Ja bih pre zamerku stavila na to što je ekran prilično osetljiv. Svako ko kao ja ne nosi zaštitnu masku za telefon nego ga ubaci u torbu pored ključeva, labela, novčanika, kutijice za naočare, može da očekuje fine ogrebotine. Kad smo kod onog što mi smeta, spomelu bih i to što su svi fizički dugmići, a ima ih samo tri, smešteni sa leve strane, a ne kao kod većine telefona, sa desne strane. Takođe, power dugme kao takvo više ne postoji pa se telefon može ugasiti dugim pritiskom na dugme za pojačavanje i smanjivanje zvuka u isto vreme, ili ako odete u power menu koji se nalazi na vrhu ekrana ili ako kroz nekoliko koraka odete u ‘Side Key’ function i tamo promenite sve. Ako za gašenje telefona mora da postoji posebna stranica na Google onda baš i niste uradili sjajan posao… Zamerke na bilo šta drugo nemam!

samsung galaxi 10 plus_260819_RAS foto oliver bunic_08
S Pen je unapređena uz manje izmene u dizajnu i opciju Air action pa se njenim pokretanjem kroz vazduh mogu izvršavati komande

S Pen ili olovčica koja je sakrivena u telefonu dobila je znatno unapređenje. Standardno koristi se za hvatanje beleški, pisanje po ekranu koje se potom može prebacite u notes, menjanje između prednjeg i zadnjeg sočiva kamere, za fotografisanje…

Novitet je što sada uz Air actions možete pokretom u vazduhu da otvorite većinu aplikacija, zumirate kada želite da slikate, a tu je i AR doodle koji omogućava da crtate kada otvorite kameru dok će vas animacija pratiti kako se subjekat u kadru pomera.

samsung note 10_ras foto vladimir zivojinovic
AR doodle je stvoren za zabavu

Pre nego što skeptici kažu „važna stvar“, da naglasim, ovo je samo jedna od zabavniih opcija koja je tu da kaže kako je AR i definitivno naša budućnost, pa zašto je ne bismo koristili već sada i zabavili se?! Ono što S Pen omogućava a zaista je vidljivo korisno, jeste to što se beleške pisane rukom sada lako mogu pretvoriti u word ili pdf dokument i deliti dalje.

Na kraju kamera. Značajniji napredak za Samsung pre svega kod pravljenja fotografija pri slabijem svetlu i u noćnim uslovima. Noćne fotografije koje pravi Note 10+ su napokon na tragu najvećh konkurenata. Sočivo je četvorostruko s tim što je dubinska kamera dobila najmanje ocene ali to u svakodnevnom korišćenju svakako nećete ni primetiti.

Evo nekih fotki napravljenih pred sam zalazak sunca i tokom noći:

Selfi fotografije na novom Note telefonu su zaista odlične. Boje su jasne, realne, nema neprirodnog ulepšavanja preko beauty mode, a S pen je spas kada pokušavate da ugurate više ljudi u kadar jer sada može „na daljinu“ i da se slika.

Možda veći pomak napravljen je kod video zapisa a tu je i nova opcija ugrađena u sam telefon, za editovanja snimaka. Takođe, uz Live Focus Video možete da podešavate pozadinu subjekta u realnom vremenu a novi mikrofon omogućava da u fokusu snimka bude samo glavni sujekat vašeg kadra.

Ostale specifikacije poput baterije od 4.300 mAh ili memorije od 8GB RAM uz internu memoriju koja može da se proširi i do terabajta, samo su dodatak besprekornom funkcionisanju telefona.

Visoka cena Note 10+ svrstava ga u top tri najskuplja na tržištu što je negde i očekivano za ovu seriju. Da li je opravdana? Sve radi besprekorno, ima dovoljno inovacija i korisnih i naprednih funkcija zbog kojih vredi izabrati ovaj uređaj a ne neki drugi, pogotovo ako završavate svoje poslove preko mobilnog. Telefon je verovatno nešto što prvo vidite čim ustanete i poslednje kada krenete na spavanje, da ne spominjem da se ne odvajamo od njega celog dana, pa onda negde i ima smisla dati toliko para za kvalitetan uređaj.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: