Koji telefon izabrati na letnjoj rasprodaji

Koliko već za koji dan stiže prva velika premijera u svetu mobilnih telefona za ovaj deo godine. Odmah nakon Galaxy Note 10 koji će biti predstavljen u Njujorku, očekuje nas novi iPhone na tradicionalnoj Apple konferenciji u San Francisku, a prema nekim informacijama Huawei će Mate 30 Pro pokazati već krajem septembra, znatno ranije nego što smo od njih navikli. Polemike oko toga koji od tri modela će biti najjači već sada se vode, ali pre toga, ne bi bilo zgore ogledati šta je ono što se trenutno nudi u nekoj realnijoj cenovnoj kategoriji.

honor 20Honor koji je s jedne strane odvojen brend od Huawei, a s druge ipak pod njihovim okriljem, pretreo je solidan udarac zbog zabrane koju je Amerika uvela svojim kompanijama da sarađuju sa kineskim. Iako je sve trajalo relativno kratko, Honor je bio primoran da pomeri početak prodaje svoje nove serije telefona na određenim tržištima, uključujući i naše. A kakva bi šteta bila da Honor 20 serija nije stigla kod nas. Pre svega Honor 20 u koje su napokovane neke od najnaprednijih funkcija a sve opet ispod cene od 550 evra (Honor 20 Pro za sada nije dostupan u Srbiji).

Najjači aduti Honora 20 su procesor i kamera. Procesor je identičan onom koji se nalazi u najjačim Huawei telefonima P serije što je sinonim za brzo i efikasno uz bateriju (3.750 mAh) koja će vam bez ikakvh problema trajati dan i po bez ikakvih problema. Glavna kamera zvanično ima četiri sočiva napravljenih u saradnji sa Sonijem. Od toga jedno je macro objektiv za pravljenje slika iz neposredne blizine, sa četiri centimetra udaljenosti, a drugo služi kao asistent za određivanje dubine polja (Depth Assist), odnosno da bi se postigli bolji boke efekti pre svega kod pravljenja portreta. To nas ostavlja na više nego solidno dobroj glavnoj kameri od 48MP i na širokougaonom objektivu od 117 stepeni koji značajno proširuje kadar.

Honor 20
Honor 20

Pomaže i to što je Honor i kod ovih telefona iskoristio dosadašnju praksu i dao im odličan završni detalj u vidu boje na poleđini. Telefoni su opremljeni sa višedimenzionalnim staklenim leđima kroz koje se svetlo prelama i daje specifičnu nijansu. Inače, telefonu se mogu zameriti tek sitnice (ekran je dobar ali nije OLED, nema klasičnog džeka za slušalice) i možda to što za ipak solidnu cenu dobijate telefon koji ipak ne nosi Apple, Samsung ili Huawei ime, ako vam je to bitno.

Galaxy A80
Galaxy A80

Samsung je nakon Galaxy S10 i Galaxy S10+ predstavio pravu plejadu telefona iz serije A. Ukoliko niste dobro pratili, moglo bi da bude prilično zbunjujuće, a ukoliko treba izdvojiti jedan od tih noviteta, onda je moj izbor A80. Razlog? Izgleda elegantno i zanimljivo i napokon nudi jedan pravi novitet a ne samo klasično (iako uvek dobrodošlo) pojačavanje postojećih specifikacija. Ova telefon ima rotirajuću kameru.

Zapravo, u pitanju su tri sočiva koja se nalaze na poleđini telefona sve dok ne uključite kameru i ne izaberete opciju da slikate selfi. Tada, kamera se izvlači i rotira i pretvara u trostruku selfi kameru. Prilično zgodno. Uz to, i zabavno! Glavno sočivo ima 48 MP, drugo 8 MP s uglom od 123 stepena, dok je treće sočivo 3D dubinska kamera koja propušta snop laserskih zraka i meri koliko im je vremena potrebno da se vrate i na taj način daje dubinu fotografije. Uz to, ovim bi trebalo da se glavni subjekat slike izdvaja u odnosu na pozadinu i u tome je Samsung prilično uspeo. Ono što bi mogla da bude zadrška pri izboru ovog telefona jeste prilično veliki ekran od 6,7 inča (veći je i od Note 9). Cena je oko 670 evra.

One Vision MotoMotorola je sa svojim modelom One Vision napravila mali iskorak kada je dizajn u pitanju. Oni su odlučili da napuste svoj, maltene zaštitni znak postavljanja zadnje kamere na sredini poleđine i to u odvojenom krugu. Sada, kamera stoji vertikalno u gornjem levom uglu i sačinjena je od dva sočiva, jednog od 48 a drugog od 5 megapiksela.  Radi po principu quad pixel tehnologije koja pomaže kod boljih performansi pri slabom osvetljenju i pravi fotografije od 12MP.

Moto One Vision
Kamera ima dva sočiva, jedno od 48 MP, f/1.7, a drugo od 5 MP, f/2.2

Koliko je kamera stvarno dobra? Jeste, prilično, naročito za cenu od 340 evra. Slike pri uobičajenim uslovima daju odličnu reprodukciju boja, slikanje u noćnim uslovima uz pomoć Night Vision moda rezultira fotografijama sa minimum šumova iako fotkanja pri jakom svetlu može da pravi problem.

One Vision je preuzeo od Sonija odnos strana od 21:9 što telefon čini tanjim i dužim, iako sa svoja 6,3 inča odlično leži u ruci.

Još jedan novitet, kod nas skroz svež, jeste i Huawei P smart Z, telefon koji ima pop-up kameru od 16MP. Tokom normalnog korišćenja kamera je skrivena unutar kućišta telefona. Kada se aktivira prednja kamera, na primer prilikom slikanja selfija, ona se automatski pojavljuje iznad ekrana, poput periskopa na podmornici. Ovaj futuristički dizajn elegantno rešava pitanje pozicioniranja prednje kamere i istovremeno proširuje opseg vidljivosti na ekranu.

P Smart Z

Ovaj telefon ima cenu od 33.000 dinara što objašnjava zašto je u njemu 12nm čipsetom Kirin 710F, sa arhitekturom osam jezgara. U pitanju je nova generacija ovog Huawei čipa koji u odnosu na prethodnu ima 75 odsto bolje CPU perfomanse.

Screenshot_20190805_010427-01U prevodu značajnije je brži i efikasniji u poređenju sa ranijim modelima iz Y klase. Opet, ukoliko volite novotarije, zbg kamere koja se „iznenada pojavljuje i rešava stvar“, vredi razmisliti i o ovom modelu.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: