Kafu mi dragi robote ispeci

„E, gde mi živimo“ može se, na žalost, primeniti u gotovo svakom mestu čim kročite van naših granica. Ali kada se nađete u San Francisku onda ova rečenica ne znači kako je kod nas stalno gužva ili su ulice prljave, a u Kaliforniji nisu. Znači da  je to grad u kom vam roboti služe kafu i prave hamburgere, a u supermarketu bez kase i prodavaca kupujete samo uz pomoć aplikacije.

fznorSan Francisko je sjajan grad! Zabavljaće vas da se „okačite“ na stepenice tramvaja i vozite nepreglednim uzbrdicama i nizbrdicama po gradu. Nećete moći da se suzdržite a da ne napravite na desetine fotografija ispred Golden Gate mosta, a morate svratiti i do Ouklend mosta i tamošnje luke.

rhdrPlanirate li da obiđete Alkatraz, na vreme kupite kartu jer je broj dnevnih poseta ograničen, a nezaobilazna stanica turista su i krivudava Lombard ulica, raznobojne viktorijanske kuće, kineska četvrt… A kada se umorite od šetnje uz nebrojene uzbrdice i nizbrdice kafu će da vam skuva  – robot!

Možda smo još bar desetak godina daleko od toga da nam roboti služe kao kućne pomoćnice ili batleri, ali su oni definitivno našli svoje mesto u medicini i nauci, pa i u uslužnim delatnostima. Najbolji primer je robot barista Cafe X koji kuva savršenu kafu za sve koji se nađu u San Francisku.

qrf
Kafa se naručuje preko aplikacije, robot barista završi sve ostalo

U gradu zapravo postoje tri ovakva robota kod kojih možete da poručite kafu, od espresa, makijata do moke, pa i da birate hoćete li indijski, brazilski ili neki drugi blend. Nekako, ovo jeste idealno mesto za ovakav pionirski poduhvat. U neposrednoj blizini je Silikonska dolina, tu je i Kupertino i bilo je logično da će se roboti najpre „probiti“ upravo u San Francisku odakle često i kreće najveći broj američkih tech startap kompanija

Prvi robot koji pravi kafu delo je kommpanije Cafe X. U pitanju je six-axis robotička ruka smeštena u vrlo moderan i luksuzan kiosk za kafu koja odrađuje sav posao. Kafu možete naručiti preko aplikacije pa će vas ona sačekati kada dođete, da ne čekate u redu, ili pak tu, na licu mesta, ukucavajući porudžbinu na tablet koji se nalazi pored kioska. Čim se odlučite za kafu robot automatski počinje da je priprema. Uzima šolju, ubacuje je u mašinu, priprema mleko, kafu i onda vam stiže potvrdni kod koji ukucate kako biste piće i podigli. I onda sledi najlepši deo – robotička ruka vredna 25.000 dolara vam maše i poželi da uživate u svakom gutljaju kafe. I svaki put kad on mahne čujete uzdahe oduševljenja jer pored onih koji dolaze da piju kafu tu su i brojni posmatarči koji samo žele da gledaju ovog baristu na delu. Kafa je dosta dobra, a cene su slične onima u Starbucks što znači da su tu, malo iznad proseka, a neka zadovoljstva u životu jednostavno morate da platite…

Creator02
Burger pravljen s robotskom ljubavlju

A pored kafe u San Francisku roboti mogu da vam spreme i burger dok sitne kupovine završavate u Amazon Go radnji u kojoj se ne plaća ni kešom ni karticom, niti postoje bilo kakve kase… Šta da vam kažem, tehnika je čudo!

Naime, u ovom kalifornijskom gradu isprobala sam pljeskavicu koju umesto nekog kuvara sprema robot, zapravo, cela mašina. Creator je ime ove sprave koja će vam za samo 6 dolara poslužiti klasičan američki burger! Ona priprema svaki od sastojaka, od seckanja salate, paradajza i ostalih dodataka do zagrevanja zemičke u kojoj će biti poslužena tek ispečena pljeskavica i sve to za 5 minuta. Robot koji, kako kažu njegovi tvorci, namerno nema neko „čovečije“ ime dugačak je oko četiri metra i koristi 350 senzora  20 računara kako bi oavio ovaj proces. Inače, iza svega stoji jedan prilično impresivan inžinjerski tim koji je radio za kompanije poput Apple, Tesla pa čak i za Nasu, a ovaj koncept su razvijali poslednjih osam godina.

Creator01 (1)
Hoćete ekstra paradajza? Može!

Vrlo je moguće i da je Amazon utrošio isto toliko vremena da osmisli i u delo sprovede ideju o prodavnici u kojoj nećete morati da stojite u redu da biste platili dok kasirka namota novu traku za kasu, ide u magacin da donese boks cigara, traži da iz novčanika istresete zadnju sitninu… Amazon Go su radnje (ima ih u Čikagu, Sijetlu i San Francisku) u kojoj kasa uopšte nema! Umesto njih kamere i senzori beleže vaše kretanje i ono što kupujete.

qrfSve funkcionište tako što skinete aplikaciju za Amazon Go, uđete u radnju, skenirate svoj nalog, i počnete da uzimate sa polica ono što vam treba. Sistem koji koristi računare i veštačku inteligenciju prati kada kupac uzima robu sa police i kada završite sa nabavkom jednostavno izađete iz radnje. Račun dobijate naknadno, odnosno novac bude skinut preko Amazon aplikacije. Pri tome cene su znatno povoljnije nego u standardnim radnjama pre svege jer je broj zaposlenih znatno manji pa je tu ušteda i najveća. Radnja ima manje-više sve kao i običan market uključujući gotova jela poput salata, sendviča, peciva, i naravno kafu. Doduše, ne pravi je robot nego klasičan automat…

rhdr
Jedan od najvećih uspona u gradu

Sve ovo je svakako samo dodatak na ionako upečatljiv grad koji polako ali sigurno preuzimaju IT magovi koji se iz Silikonske doline prebacuju u San Francisko. Ostaje pitanje koliko će grad sačuvati svoj šmek. Čini se da ipak hoće jer u najvećem broju barova, restorana i kafića ne postoje wi-fi mreže, namerno, kako bi gosti bili upućeni jedni na druge kad već konobare i kuvare zamenjuju roboti.

hdrpl
Pogled na San Francisko sa Coit tower

* delovi ovog teksta objavljeni su u magazinu Original u kom svakom meseca možete čitati

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: