Da li je ovo najbolje što Samsung može? Prvi utisci o Galaxy S10+

Gotovo tradicionalno prva velika premijera godine rezervisana je za nove telefone iz Galaxy S serije. Ove godine Samsung je predstavio čak četiri nova modela. Prvi put njihova Galaxy S serija ima tri umesto uobičajena dva telefona a premijeru je imao i prvi Samsungov 5G uređaj. Ujedno, bila je to prilika da se još jednom vidi, ali opet ne i isproba, Samsungov savitljivi telefon Galaxy Fold.

5G mreža i telefoni koji je podržavaju su definitivno najveći trend trenutno u svetu telekomunikacija. Proizvođači su sremni sa novim modelima iako je sama mreža, bar za sada, daleko od samih potrošača, a Samsungov odgovor na ono što nas tim povodom čeka je Galaxy S10 5G. Ovaj model je slika i prilika cele nove Galaxy S10 serije. Ima identičan dizajn kao jubilarni Galaxy model ali je sa 6,7 inča najveći Samsungov telefon ikada. Napred je dualna selfi kamera  a sa zadnje strane ovaj model ima čak četiri sočiva, za razliku od trostruke kamere kod Galaxy S10+ modela. Razlika je i u tome što Galaxy 10 5G ima i veću bateriju, kapaciteta 4.5000 mAh i kao i u tome što bi trebalo korisniku da obezbedi neverovatno brz protok podataka, pre svega sa interneta i premijum osećaj kod igranja video igara.samsung 3

Dok čekamo 5G mrežu i razlog da u Srbiju dođu 5G telefoni, radije bih se osvrnula na ostale novitete iz Galaxy S10 serije. Najjači model je svakako i  najzanimljiviji a kratak test je bio dovoljan za prvi utisak.

Opasno dobra šminka

Razlika između Galaxy S10+ i njegovog prethodnika S9+ je vidljiva već kod dizajna iako nije napravljen potpuni zaokret. Zadržane su prepoznatljive zakrivljene ivice ali je novi telefon primetno veći sa 6,1 inča u odnosu na prošlogodišnjih 5,8 inača. Začudo, kada telefon držite u ruci to vam neće zametati. Takođe, pozadina telefona, odnosno način na koji su grupisane kamere je promenjen, i to je i najvdljivije. Galaxy S10+ ima trostuku kameru a sva tri sočiva su postavljena vodoravno, nalik na Note9. Nema više ni dugmeta za senzor otiska prsta koji je sada smešten u sam displej. I to je jedna od većih novina i prilično dobro i grafički i tehnološki rešena.

Ultrazvučni skener otiska prsta u ekranu čita 3D konture palca – a ne 2D sliku njegove površine

U pitanju je ultrazvučni skener otiska prsta u ekranu koji čita 3D konture palca – a ne 2D sliku njegove površine – čime je sigurnost unapređena. Navodno, sve i da izgrebete telefon na ovom delu nećete imati problema da ga otključate uz pomoć otiska prsta.

screenshot_20190305_005806-1.jpgEkran, kao i uvek verovatno najjači deo Samsungovih premijum telefona. Saturacija je nešto manja nego ranije pa i boje izgledaju prirodnije. I na jakom svetlu telefon se odlično ponaša i golim okom je apsolutno nemoguće uočiti pojedinačni piksel. OLED ekran se prostire, kao što sam pomenula na 6.4 inča i zauzima gotovo celu površinu telefona. Samsung koji je sve vreme odolevao tome da uvede notch iskoristio je nešto drugačije rešenje pa je na mestu prednjih kamera, ima ih dve, ostavi rupu. Oni su ovo nazvali Infinity-O-Display pa su spakovali ceo niz senzora i tehnologija za kameru u „otvor na ekranu“. Zbog toga su notifikacije malo ispomerane pa umesto već standardnog položaja sata i baterije koji su uvek bili gore desno, sada su pomereni ka sredini. Ostaje da se sve aplikacije prilagode ovakvoj postavci, a ako vam smeta možete isključiti opciju i imati klasičan ekran.

Više kamera, bolje slike

qrfDrugi adut Galaxy S10+ je set trostrukog sočiva kod glavne kamere. Kod fotografsianja možete sami da birate koja vam najviše odgovara u datom trenutku jednostavnm otvaranjem aplikacije za kameru. Tu su:

–  12MP Dual Pixel glavno sočivo sa dvojakom aparaturom (f/1.5 – f/2.4);

– 12MP telefoto sočivo sa 2x optičkim zumom (f/2.4);

– 16MP ultraširoka kamera sa f/2.2 koja nudi vidno polje od 123 stepena;

Veštačka inteligencija je odigrala veliku ulogu u ovoj kombinaciji sočiva i dvostruke blende, a i kako ne bi kada je uparena sa SoC Exynos 9820 koji ima sopstveni NPU (neuralna mrežna jedinica) i prepoznaje mnovo više kadrova nego ranije. Sama funkcija optimizacije kadra je daleko preciznija u poređenju sa prethodnim Galaxy modelima i to se vidi već kod prvh fotografija napravljenih sa S10+.

5c79a719262898615b73d7d6-1920-960
Galaxy S10 Plus ima dualnu selfi kameru

Po principu više je bolje ovaj telefon ima i dvostruku prednju kameru, jedini od cele nove S 10 serije. Tu je kombinacija sočiva od 10 i 8 megapiskela a najveća prednost je u tome što na slikama „hvatate“ mnogo veću površinu pa i kad slikate sami sebe vaša glava ne mora da zauzme dve trećine slike. Uz to većina efekata koja je dostupna kod glavne kamere može se iskoristiti i na selfi kameri.

fznor
Adam Moseri, prvi čovek Instagrama, na premijeri S10 serije govori o novoj opciji na telefonu

Još jedan dodatak je i to što fotogafije možete da editujete na identičan način kao na Instagramu a da ne morate da otvarate tu aplikaciju.

Čak i da zanemarimo sve ove brojke, novi Galaxy S je i dalje telefon sa superiornom kamerom koja lako i brzo fokusira, brzo se pokreće i ima besprekorne performase. I dalje su zadržali nešto veću ekspoziciju kod slika koja je postojala kod prethodnih modela što ume da rezultira fotografijama prenaglašenih boja. Ostaje da se bolje upoznamo sa onim što S10 Plus može pri slabom osvetljenju dok je opcija za pravljenje video zapisa doživela ogroman napredak. Tu je Super Steady mod koji donosi odličnu stabilizaciju slike, pre svea kad ste u pokretu, a nešto nalik na gimabl uređaje. Uz to kamera na Galaxy S10+ može da snima pored kalsičnog 4k i 4K HDR10+ format, najnoviju tehnologiju kojaju za sada koristi samo Amazon Prime a koja dopušta a optimatizujete boje i kontraste u svakoj sceni posebno.

Zaboravite na punjač, ponesite novčanik

samsung1Baterija od 4.100 mAh je pravi blagoslov za sve koji ne ispuštaju telefon iz ruke ili ga koriste i kao fotoaparat i računar u isto vreme, jer će vam trajati više od 24 sata uz neprestano korišćenje. Uz to Samsung uvodi opciju bežičnog deljenja energije, koja omogućava lako punjenje pametnih telefona sa Qi sertifikatom, čak i kompatibilnih nosivih uređaja. Uz to, možete da stavite telefon na pnjač pa da na njemu punite drugi uređaj i tak izbegnete nošenje dva punjača…

E sada, sve ovo sjajno zvuči, ali će i da vas košta. Galaxy S10+ od 128 GB kod nas se prodaje za 124,999 dinara. Galaxy S10+ od 512GB košta 154,999 dinara, a model koji se proširuje Micro SD karticom do 1TB memorije vredi skoro 200.000!

I na kraju, ako se pitate vredi li apgrejdovati se sa S9 Plus na S10 Plus odgovor je veliko “da”. Ako se pitate da li je ovaj telefon za čistu desetku odgovor je malo manje jednostavan. Blizu te savršene oscene svakako jeste. Duži test će to još bolje pokazati, a konačni sud stiže kad budem isprobala i njegove najveće konkurente.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: