Koliko biste platili za robota koji samo želi da vas zagrli?

Najnovije, najzanimljivije, najinventivnije, najneobičnije. Ako takve gedžete tražite onda je sajam CES prava adresa. Ovo je mesto gde dolaze najveće kompanije da pokažu svoje najambicioznije projekte i mesto gde wonnabe Stiv Džobsovi pokušavaju da proguraju neke genijelne ideje. Otuda i ne čudi što se sve odigrava u Las Vegasu.

Kako piše jedan veliki američki sajt, tradicionalno godišnje okupljanje na ovom tech šou donosi otkačene inovacije, čudne gedžete i tehnološka rešenja za probleme koje niste znali ni da ih imate! Od robota koji su stvoreni da vas vole, ogledala sa kojim možete da popričate, mašine koja slaže veš za vas do televizora koji se sam spakuje kada ga ne gledate, sa CES stižu suludo dobri gedžeti!

Kućni roboti su poslednjih godina postali uobičajeni dekor na sajmovima s tim što su sve zanimljiviji. Nakon što je Sony predstavio Aibo, robota-psa, pojavilo se nešto još simpatičnije – Lovot. Već po imenu možete da nagađate šta je namena ovog robota. Napravljen je da bi ste ga mazili, pazili i voleli. I on vas! Njegova jedina misija u životu je da vlasnika učini srećnim.

Robot Lovot je napravljen kako bi vas voleo

Japanski proizvođač Groove X koji stoji iza ovog pufnastog robota objašnjava da je Lovot napravljen kako bi „negovao vašu sposobnost da volite“ i to tako što će podsticati vlasnika da mu poklanja pažnju. Kada želi da ga uzmete i pomazite maše svojim ručicama i gleda vas ogromnim očima, pa vi probajte da mu odolite! Može da vas prati po sobi jer ima točkiće ili pak da zaspi dok se igrate sa njim. Naravno, sve ovo će vas koštati, i to oko 5.000 evra!

Kad imate nekog da vas voli, onda obično imate i nekog da vam nosi kofer. Ako to nije slučaj, i za to ima rešenja! Ovis je kofer sa veštačkom inteligencijom a koji vas pratu stopu kad ste na putu! Opremljen je kamerama kako bi izbegavao prepreke i sudaranje sa drugima i prati svog vlasnika brzinom do 9 kilometara na sat. Taman koliko morate da trčite kad kasnite na avion ili bus.

Izreka „da zidovi mogu da govore“ dobija potpuno drugačije značenje ako se nađete u Numi 2.0, inteligentnom toaletu koji zahvaljujući kavlitetnim zvučnicima koji su u njega ugrađeni omogućavaju da razgovarate sa Amazon Alexom dok se tuširate, perete zube ili sedite na šolji.

Ugođaji u toaletu koji košta 7.000 evra podrazumevaju uključivanje grejanja na šolji, lilčnu mašina za sušenje, ambijentalnu muziku i osvetljenje u skladu sa vašim raspoloženjem.

Na CES je premijerno prikazana još jedna novotarija pravljena da vam olakša život. U pitanju je sprava koja slaže veš! Samo je potrebno da u nju, a zove se Foldimate, ubacite veš i posle pet sekundi mašina ga spakuje kao pod konac! Procena je da za jednu mašinu veša Foldimate utroši pet minuta da sve spakuje, Za sada ovo je samo prototip a prodaja po ceni od oko 900 dolara startuje krajem godine i verujem da će biti hit među onima koji su ekstremno lenji…

Gedžet koji se našao na svim listama cool noviteta ove godine je i komad drveta! Doduše, unutra se nalazi Mui touch panel sa svim komandama i funkcijama za upravljanje pametnom kućom od termostata, sata, informacijama o vremenu do Google asistenta. Ovaj displej je napravljen a počeće i da se prodaje od septembra nakon vrlo uspešne Kickstarter kampanje. Pa vi posle nemojte da pokušate da ostvarite neku suludu ideju koju imate godinama…

Naizgled komad drveta a zapravo ključ za sve funkcije pametne kuće

Naravno, CES je mesto gde i veliki igrači predstavljaju novitete. Ovog puta odabrana grupa novinara je imala priliku da se malo bliže upozna za Samsungovim savitljivim telefonom, HTC je premijerno pokazao novi VR set koji se kontroliše pokretom oka a prilično zanimljiv je i novi LG televizor koji pored standardno dobrog kvaliteta slike (65 inča, OLED) ima i opciju da se spakuje u svoje kućište, odnosno bazu kada ga ne koristite.

Sad ga vidiš,sad ga ne vidiš – LG OLED je prvi TV koji može da se smanji na veličinu kutije

TV, Full View kako mu je zvanično ime, može da stoji klasično kao bilo koji drugi TV, ili pak možete da izaberete da se vidi samo njegov deo i koristite ga da pustite muziku, vidite temperaturu, vreme, ili pak može da se potpuno „srola“.  To znači da ekran od 65 inča, što je oko 160 centimetara, samo „nestane“ u malo kućište. Prilično zgodno!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: