Ima li života bez Google? Mate 30 Pro je dokaz da ima

Kada je Huawei najavio da će prestići Apple po prodaji malo ko ih je uzimao za ozbiljno. Međutim, to im je pošlo za rukom pre dve godine i od tada se drže na toj visokoj drugoj poziciji iako su im vrata američkog tržišta čvrsto zatvorena. Uz zabranu Trampove administracije da Huawei sarađuje sa američkim firmama, pre svega sa Googlom, bez sumnje im je zadat težak udarac. Hoće li se od njega oporaviti? Posle svega, bilo bi naivno verovati da neće, ali da ih čeka težak put u to nema sumnje. Prva žrtva na tom putu je, na žalost, bio Mate 30 Pro, prvi telefon kompanije Huawei bez podrške Google servisa.

huawei mate 30 pro_251219_RAS foto Vesna Lalic_39 - Copy
Od kada sam prvi put imala priliku da koristim Huawei telefone, Mate serija mi je bila draža od P serije. A i kako ne bi. Sve dobro što bi valjalo kod telefona sa oznakom P, kod onih sa Mate prefiksom samo bi bilo unapređeno a nekako po pravilu upravo su Mate telefoni prvi dobijali novi čipset za tu godinu. Tako je bilo i ovog puta kada je krajem septembra predstavljen Mate 30 Pro, ali sa ogromnim minusom koji će biti teško nadoknaditi. Naime, telefon, kao što sam spomenula, nema Google servise, a to znači nema Google Play i samim tim ni aplikacija poput Gmail, Chrome, Google Maps, YouTube… Nema ni one za Facebook, WhatsApp, većine aplikacija za plaćanje, i moram da priznam da je prilično neobično kada pokrenete pretraživač i prvo vidite sve na kineskom jeziku ili pak počnete da koristite neki drugi pretraživač umesto Googla. To svakako ne znači da ne možete da uđete u svoj mejl ili nalog na socijalnim mrežama, samo nema zgodne aplikacije.

IMG_20200111_145808
Naravno, postoji  rešenje – možete da napravite prečicu preko brauzera za društvene mreže ili YouTube pri čemu svaki video možete da gledate u 4K rezoluciji a ne u smanjenom kvalitetu od 1080p koliki je limit na aplikaciji, a ako izaberete neki drugi pretraživač poput Binga ili slično, možete skinuti aplikaciju i sve pojednostaviti.

Huawei Mate 30 Pro
Sve sa potpisom Google se može koristiti, ali ne preko aplikacije

Uz to, Huawei već uvekoliko radi na efikasnijem rešenju ovog problema i za očekivati je da će sredinom 2020. oko 90 odsto aplikacija koje postoje za Android uređaje biti dostupno i na njihovom novom operativnom sistemu Harmony. Kako kažu, sve i da zabrana bude ukinuta, oni su odlučili da dalje idu bez Googla, Androida ili bilo koga ko pokuša da ih uceni. Svaka čast, nema šta!

E sada, nešto o samom telefonu.

Sve je na zavidnom nivou koji je poslednjih godina postao standard za Huawei. Među najjačim komponentama jeste baterija od 4500mAh koja bez problema traje dan i po intenzvnog korišćenja. Meni podjednako važno je i to što se telefon zahvaljući Huawei SuperCharge od 40W puni do 100 odsto za tek nešto preko sat vremena. To je zaista impresivno pogotovo kada pomislite da smo samo do pre godinu dana telefone punili i po tri sata (današnji Apple korisnici sigurno znaju o čemu pričam).

Mate 30 ProZatim, tu je i novi Huawei čipset – Kirin 990 koji za početak ima opciju za podršku 5G konekcije i 16 jezgara koja omogućavaju izuzetno brze perfomanse i veliku energetsku efikasnost. To telefon svrstava među najbrže na tržištu.

Svakako, zvezda Mate 40 Pro jeste sistem glavne kamere koji je postavljen u obliku kruga na pozadini tako da ispupčenje maltene i ne postoji, a u isto vreme daje telefonu upečatljivu prepoznatljivost.

huawei mate 30 pro_251219_RAS foto Vesna Lalic_2 - Copy

Mate 30 Pro ima sistem četvorostruke kamere sa Cine kamerom od 40MP, SuperSensing kamerom od 40MP, telefoto kamerom od 8MP i 3D kamerom za određivanje dubine polja. SuperSensing Cine kamera je dvostruka glavna kamera sa senzorom veličine 1/1,54 inča sa visokom maskimalnom ISO vrednošću od 51200 za beleženje video snimaka sa produženim dinamičkim opsegom od 4k/60fps.

Druga kamera iz ovog sistema je Huawei SuperSensing kamera koja propušta 40% više svetlosti pri slikanju sa slabijim osvetljenjem. To daje odlične noćne fotografije čak i kada se ne uključi noćni mod.

Treća je telefoto kamera od 8MP nudi 3x optičko zumiranje, 5x hibridno zumiranje i do 30x digitalno zumiranje. Iako impresivno, ovo je segment u kome je prethodni Huawei model P30 ipak odneo pobedu jer mnogo preciznije i mnogo jasnije pravi fotografije na velikim udaljenostima. Optička stabilizacija slike (OIS) + AI stabilizacija (AIS) i 3D ocenjivanje dubine polja kompletiraju paket kamere koja je među top tri trenutno na tržištu. To se najbolje vidi na samim fotografijama koje su, malo je reći impresivne jer daju detaljni prikaz i odličnu reprodukciju boja.

Među onima koji su probali Mate 30 Pro ima žalbi na kvalitet ekrana koji je po brojkama nešto slabiji u odnosu na P30 Pro (kod P30 Pro je 1176 x 2400 piksela, kod Mate 30 Pro je 1080 x 2340). Ali, objektivno, ovo se baš teško primeti u svakodnevnom korišćenju iako je ovo česta tema na forumima. Ja bih rekla da je u pitanju malo preterivanje i traženje dlake u jajetu. Telefon uskoro stiže i kod nas pa ćete moći i sami da prosudite…

Valja dodati i da telefon ima novi Horizon displej, koji je zakrivljen pod uglom od 88 stepeni da bi se maksimalno povećala površina za prikazivanje, ali ako vam smeta kada se slika „preliva“ na ivice, imate opciju da to isključite i dobijete standardniji displej.

Huawei Mate 30 Pro
Fizičko dugme za jačinu zvuka je ukinuto

Ono što pak stvarno može da im se upiše kao minus jeste uklanjanje fizičkog dugmeta za upravljanje zvukom. Smanjujete ili pojačavate zvuk tako što blago udarite telefon sa strane, na mesti gde se obično nalazi dugme, a potom prstom smanjujete ili pojačavate. Ovo jeste zanimljiva inovacija(nazvana je Intuitive Side-touch Interaction), u smislu kako je tehnički ostvarena, ali prilično nepotrebna jer komplkuje najjednostavniju funkciju na telefonu.

Mate 30 Pro
Kada želite da koristite kontrolu pokretom, na ekranu se pojavi mala ikona koja signalizira da možete da počnete

S druge strane, zanimljiva je opcija da se telefonom može upravljati pokretima ruke bez fizičkog dodira i to tako što se skupljanjem šake okrenute ka ekranu pravi skrinshot, a možete i da skrolujete gore-dole sa udaljenosti od nekoliko desetina centimetara.

Sve u svemu Mate 30 Pro je telefon koji biste vrlo rado želeli da koristite. Neverovatno je brz, baterija je izdržljiva, kamera odlična, ima gomilu novih zanimljivih opcija koje opravdavaju prefiks premijum uređaja, 5G konekcija je tu, masivna memorija… Ono što nedostaje jeste Google i to će za sada biti verovatno presudni nedostata za sve koji žive zapadno od Kine jer smo jednostavno previše navikli na full komoditet Androida. S druge strane, demonstriranje sile od strane Amerike koja je politiku prenala i na sferu tehnologije može da bude mač sa dve oštrice jer ima puno onih koji će baš u inat Trampu stati uz Huawei. Čekaćemo tek još koji mesec da vidimo novi telefon iz P serije koji će donetii unapređeni novi operativni sistem pa će i taj život bez Googla sigurno biti puno prijatniji.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: