Galaxy S20 – kamera koja ima sve!

Kad ako ne sad, je moto po kome bi trebalo da se vodi Samsung trenutno. Nije da im inače ide loše, ali sada je definitivno trenutak da iskoriste probleme koje ima Huawei sa zabranom korišćenja Googla i to što je poslednji Apple telefon star, evo već skoro šest meseci. I, rekla bih, imaju uređaje da iskoriste trenutnu situaciju. Naravno, mislim na novu Galaxy S20 seriju.

Imala sam sreće da sva tri nova telefona vidim na pretpremijeri, nedelju dana pre zvaničnog predstavljanja. Iako se unapred dosta toga znalo, ostalo je puno zanimljivog za videti, a očekivano, kamera je ostavila najjači utisak. Najznačajnije je to što će od sada omogućiti snimanje 8K videa ali je još interesantnija nova opcija koja pruža mogućnost da u isto vreme snimite crno-belu fotografiju, video, hyperlaps, portret ili iskoristite livefocus, a onda posle birate koja opcija vam najviše odgovara.

Šta mi se najviše dopalo

Ovakva odluka Samsunga, da sve karte stavi na kameru, je potpuno očekivana i opravdana (tokom prezentacje samo u jednoj rečenici je spoment procesor pa čak i činjenica da telefon ima opciju sa 16GB RAM). Podaci pokazuju da čak 75 odsto video sadržaja koje ljudi naprave završe na društvenim mrežama i očigledno je da je to pravac u kom će morati da idu svi koji bi da prodaju mobilne telefone.

IMG_20200204_140950Samsung je zato omogućio snimanje video zapisa u 8K rezoluciji. Ako vam se čini preterano onda ne brinite jer se zapis može prebaciti u 4K, full HD ili HD ako želite da ga tako sherujete dalje. Dodatak je funkcija koje će značiti u svakodnevnom korišćenju, ali i pomoći puno ukoliko vam je telefon i sredstvo za rad. Naime, ako snimate video i želite da izvučete neki određeni frejm, više ne morate da pravite screen shoot koji nikada nije skroz jasan već jednostavno možete iskoristiti opciju video snap kojom kropujete detalj koji vam je potreban i dobijete jasnu sliku rezolucije od 33MP.

Takođe, video sada ima i pro mode što znači da ukoliko ste iole voljni i vešti možete iskoristiti telefon poput DLSR kamere i snimiti video u skladu sa različitim osvetljenjem, uključujući i kvalitetnije noćne snimke.

Inače, spomenuta opcija za pravljenje više fotografija jednim klikom je nazvana single take i zaista jeste korak više u svetu mobilnih telefona. Daje vam mogućnost da iskoristite sve četiri kamere a da potom izaberete najbolji rezultat u skladu sa onim što vam je u određenom trenutku potrebno pa nema ponavljanja slikanja.

Screenshot_20200211_160759
Single take je novi način fotografisanja i pravljenja video zapisa

Četiri kamere i 100x hibridni optički zum

Sve ovo omogućeno je novim sistemom pro grade kamera koje rezlutiraju fotografijama rezolucije 64MP i spajaju devet piksela u jedan što znači da bez obzira pod kakvim svetlom slikate trebalo bi da se dobije jasna fotografija. U poređenju sa Galaxy S10 kamera kod Galaxy S20 Ultra propušta tri pta više svetlosti.

Inače, sistem kamera je takav da kod najslabijeg modela Galaxy S20 imamo tri sočiva – telefoto sa 64MP, ultra wide kameru i wide angel kameru koje obe imaju po 12 MP. Isti set kamera je iskorišćen i kod Galaxy S20 Plus koji ima dodatakm sočivo za Depth Vision.

Untitled

Najjači od tri modela Galaxy S20 Ultra takođe ima četiri kamere: telefoto sa 48MP, ultra wide sa 12MP wide angel 108 MP i Depth Senspr. Ona ima i značajnije bolju selfi kameru sa 40MP (kod druga dva telefona ona ima rezoluciju od 10MP).

Treba još spomenuti i to da je novitet i Space zoom koji je prisutan kod sva tri modela. Kod S20 i S20 Plus toje 30x optički zum, a kod S20 Ultra imamo hibridni optički zum ispraćen sa AI power zumom koji ide i do 100x. U praksi, vi zaista možete da iskoristite toliki zum ali pikseli očekivano počinju da se gube na tolikoj udaljenosti.

Galaxy S20 zoom

S druge strane, tu je odlična nova funkcija quick crop koja daje mogućnost da se neki konkretan detalj na slici uveliča a potom u jednom potezu i kropuje pri čemu dobijate fotografiju sa dobrom rezolucijom.

Sve ostalo…

IMG_20200204_140854Na stranu kamera, Sasmung je i u ostalim segmentima napravio dobru priču.

Telefone pokreće novi Exons 990, 64-bitni osmoojezgarni procesor visoke performanse koji je napravljen na 7nm i daje podršku za 5G na sva tri modela. To znači odličan odziv, brži i efikasniji prenos podataka, za one koji koriste video pozive još kvalitetniji signal, i sveukupno odlično i brzo korisničko iskustvo. Kad se tome doda da najjači model ima i opciju od 16GB RAM dobijate prilično jasnu sliku o brzini nove S20 serije.

Inače, sva tri telefona imaju Quad HD+ Dynamic AMOLED displeje i to u dimenzijama od 6,2 inča, 6,7 i S20 Ultra sa čak 6,9 inča. To je dosta veliki ekran čak i za današnji trend velikih telefona, ali se sa njim može neometano rukovati. Displej zauzima gotovo ceo telefon, nema više useka već mala rupa na sredini za prednju kameru a ivice su tek blago zakrivljene. Na poleđini telefona koji je debljine u ove tri verzije maskimalnih 8,8 milimetara, dominira sistem kamera koje su u obliku pravougaonika. Najupečatljiviji je kod S20 Ultra gde je ne samo najveći i zauzima skoro polovinu telefona već ima i najveće ispupčenje. Meni se lično ne sviđa, ali je to izgleda unapred određeni model po kojima će se plasirati telefoni ove godine.

Trebaju li nam tri telefona?

Poručivanje kreće već danas a početna cena telefona je 111.999 dinara za S20, 123,990 dinara za S20 Plus dok će najjeftinija varijanta Galaxy S20 Ultra koštati 166.990.

IMG_20200204_141336
Prodaja kreće od 13. februara a naručivanje već danas

Ovo nekako dovodi do pitanja trebaju li nam zaista tri modela u jednoj seriji i ko će kupiti onaj najpovoljniji a koji opet košta skoro 1.000 evra. S20 je sasvim solidan telefon sa brojnim novim opcijama i vrlo dobrom kamerom. Ima isti procesor kao druga dva telefona, ali manju bateriju od 4.000 mAh (S20 Plus ima 4.500 mAh a Ultra 5.000 mAh) takođe, baš kao i S20 Plus dolazi sa 6 ili 8GB RAM a interna memorija i njemu se može povećati do jednog terabajta. Razlika je samo u tom četvrtom sočivu kod kamere koje i neće napaviti baš toliku razliku osim u poređenju sa Galaxy S20 Ultra. Nekako, ispada da će pre Galaxy S20 Plus biti najveći gubitnik ovde…

Ostaje svakako da vidimo šta će reći korisnici, a ono što je definitivno jeste da nam je posle pomalo razočaravajuće S10 serije, Samsung sada ipak doneo zanimljive telefone koji će napraviti razliku na tržištu.

 

 

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: