Svemoćno oko koje vidi i beleži sve! Konačna presuda za Samsung Gear 360

img_0004
Kada sam prošle godine u redakciju donela kolegama da zajedno pogledamo kako izgleda virtuelna realnost kroz Samsung VR, oduševljenju nije bilo kraja. Vrteli smo se na stolicama gledajući kako u 360 stepeni izgleda dno okeana, kako je to surfovati na talasima u Australiji, svi su bili srećni kao deca! Virtuelna realnost je definitivno budućnost tehnologije i nijedna kompanija koja iole drži do svog imena nije propustila da uradi nešto na tom polju (Huawei je najavio svoj Daydream View VR headset, Lenovo „preti“ sa povoljnom VR kacigom za Windows Holographic platformu, HTC samo agrejduje svoj neverovatni Vive…). Samsung je gotovo pionir na ovom polju a njihova Gear 360 kamera daje mogućnost više, da sami kreirate ono što ćete gledati kroz svoje virtuelne „oči“.img_0027
Kamera je u svakom pogledu jedinstvena. Izgleda kao bilijarska kugla, otprilike je i te veličine, i izgleda zanimljivo, isto kao što ju je zabavno koristiti. Ima dva fish-eye objektiva koji odvojeno mogu da naprave fotografiju ili video snimak širine od 195 stepeni. Ukoliko koristite oba u isto vreme dobijate „ceo krug“, odnosno snimićete sve što se nalazi i ispred i iza vas. Svaki objektiv ima senzor od 15 megapiksela što vam daje fotografiju od 30 megapiskela koja pokriva 360 stpeni ili pak video od 3840 x 1920. To je tek nešto ispod rezolucije 4K, pa se time Gear 360 svrstava u sam vrh konkurencije po kvalitetu snimaka (performanse pri slabijem osvetljenju su neznatno manje).

img_0013

Uz to je vrlo jednostavna za korišćenje. Dovoljno je da je uparite sa svojim telefonom. Njime i upravljate kamerom,a samo inicijalno vam je za to potrebna wi-fi konekcija. Mana je svakako što to mora da bude noviji model iz Samsung familije (postoje aplikacije koje vam delimično dozvoljavaju da ovo zaobiđete) a da biste ono što snimite pretvorili u video realnost možete je reprodukovati samo na Gear VR. Ruku na srce, iz ugla proizvođača ovo je sasvim logično rešenje. Eplu prolaze mnogo veće stvari, zašto i Samsungu ne bi prošlo ovo?!

Kako snimati i još bitnije kako sherovati

Tokom korišćenja skapirala sam da je najbolje ne okretati kameru levo-desno. Nema potrebe da pratite ono što je u fokusu vašeg snimka, kamera svakako pokriva ugao od 360 stepeni. Ovako ćete dobiti tečniji snimak koji se kasnije lakše prati.

BlizzCon
Napravljene fotografije možete pregledati, ali i čuvati u različitim opcijama. Prevlačenjem preko ekrana možete videti sve što „hvata“ snimak od 360 stepeni
Najbolja opcija je da sve snimate u visini vaših očiju, ili je pak podignete nekih desetak centimetara. Kamera ima malo postolje a moguće je uzeti i različite stikove. Ako postolje postavite suviše nisko dobićete beton preko pola snimka, što svakako nije poenta. Potrebno vam je svega petnaestak minuta da pohvatate sve konce i uđete u štos. Onda počinje uživanje.

SAMSUNG

Sve napravljeno kamerom ostaje sačuvano u telefonu (opciju morate sami da odaberete, nije automastka) pa onda možete dalje da ga deliti na društvenim mrežama.

Ukoliko ste se zaneli, pa napravili snimak duži od 7-8 minuta, moguće je da ćete muke videti da ga prebacite ili pak postavite na Fejsbuk (ovo ne mora automatski da bude loša stvar).  Fejsbuk ima ograničenje od 1 GB za fotografije i snimke u 360 view. Ali problema nema kada sve što ste snimili prebacite u 3D format i uživate uz VR. Dobra opcija bi bila da kamera ima neku vrstu zaštite, slično kao kutija kod go pro, jer veliki su izgledi da vam bar jednom ispadne iz ruke.

Kad se podvuče crta korišćenje kamere je jednostavno i vlo zabavno, što i jeste poenta gedžeta koji su tu da svaki bitan momenat iz vašeg života zabeleže i učine još atraktivnijim.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: