Zašto su tri kamere bolje od dve – Huawei P20 Pro na testu DigitALa.rs

Prvi telefon sa tri kamere – P20 Pro, foto: Vesna Lalić

Taman kad čovek pomisli: ok, to je to, stavili su veštačku inteligenciju u mobilne telefone, sada možete njima i da plaćate isto kao i kreditnim karticima – nema više šta da se smisli i popravi. Greška! I to velika, uverila sam se koristeći Huawei P20 Pro.

Imala sam sreće da dobijem pozivnicu za svetsku premijeru ovog telefona. Gala događaj na kom je bilo više od 500 ljudi, glumica koja igra Wonder Woman kao promo lice bila je domaćin fensi koktela posle prezentacije, a sve to u Parizu… Mislila sam isprva da mi se zato telefon čini tako fascinantnim. Mišljenje međutim, nisam promenila ni u Beogradu.

P20 Pro ima odličan Kirin 970 proceso koji je zapravo zaslužan da sve funkcioniše savršeno. Iako je po benchmark rezultatima nešto slabiji od konkurentskog Snapdragon 845 to ćete teško osetiti u svakodnevnom i klasičnom korišćenju. Novi Huawei je jači u domenu baterije koja ima čak 4,000 mAh što je dovoljno za dan i po intenzivnog korišćenja. Recimo, ako ga napunite ujutru, uveče ćete ostati bar sa 30 odsto baterije, ili je bar tako slučaj kod mene. Uz to, uspeli su da toliku bateriju spakuju u manje više standardne dimenzije telefona od 6.1-inča. On ima odnos strana od 18.7:9 što ga čini vrlo lakim za držanje i korišćenje samo jednom rukom. Ekran je OLED, sa nešto manjom rezolucijom od 1080p pa je za nijansu slabiji od onog na Samsung Galaxy S9 Plus ali opet, to je nešto to će primetiti samo ekspert dok će vam u svakodnevnom korišćenju ovaj ekran biti i više nego odličan. Inače, telefon je sa zadnje strane od stakla, može da zasmeta što na njemu ostaju tragovi, a centralno mesto na njemu zazumaju  – kamere! I to tri kamere. Vrhunske Lajka kamere koje ukombinovano imaju 40 megapiksela! I tu ne računam prednje kamere.

Lajka opet potpisuje kamere za premijum Huawei modele

Pre nego krenem sa brojkama i objašanjavanjem kako ova aparatura radi i zašto je tako fascinantna, najpre nešto noćnim snmcima. To je, bar se meni čini, nešto u čemu P20 Pro bez većih problema pobeđuje druge telefone. Evo fotografija napravljenih noću kamerom P20 Pro i Mate 10 Pro, takođe Huawei modelom koji je, bar za mene, jedan od najboljih telefona na tržištu.

Evo i slika nastalih u potpunom mraku, bez ikakvog dodatnog svetla ili blica:

Druga stvar u kojoj je P20 Pro napravio iskorak, kod kamere, jeste 3X optički zum, za razliku od konkurencije koja ugavnom nudi 2x optički zum. Tu Huawei povači podatke sa sve tri kamere i dobija se ono što su oni nazvali „hybrid 5X zoom“. Naravno, najavljen je kao opcija koja će vam dati kvalitet zumirane slike kao da koristite teleobjektiv, što je ipak malo preterivanje, ali definitivno razlika se vidi, opet u korist P20 Pro.

Slikanje „običnih“ fotografija je takođe odlično iskustvo. Prvo od tri sočiva je zaduženo za hvatanje detalja, pre svega kada nemate dovoljno dobro osvetljenje. Ima 1/1.7″ RGB senzor, gotovo duplo veći nego kod konkurencije i može da uhvati i do 20 odsto više svetlosti u odnosu na druge senzore. Druga kamera ima monohromni senzor od 1/2.78″ koji ide uz otvor blende od f/1.6. Ima 20 MP koji su tu za sve popularniji bokeh efekat, ali ujedno donosi jasne i precizne detalje kada zumirate pri slikanju. Treća kamera ide uz 3x optički zum uz senzor od 8MP. Sve skupa rezultira živopisnim, jasnim fotografijama na kojima je vidljiv maltene svaki detalj a čak iako slikate u pravcu sunca dobićete zadovoljavajući kvalitet fotografije.

Baš kao i Mate 10 i P20 Pro ima NPU koji prepoznaje objekte i različita okruženja i kameru automatski menja u odgovarajući mod kako biste dobili što bolji snimak. Na primer, ako slikate cvet, telefon će napraviti jači kontrast kako bi se cvet istakao. Ukoliko vam ovo smeta, jednostavno se isključuje (u settingsu pod imenom „Master A.I.“).

Selfi kamera ima 24MP uz opciju 3D portreta i takođe je brza i precizna. Iako isključite mod za ulepšavanje, moguće je da ćete dobiti malo nerealističan selfi sa nešto intenzivnijim bojama, ali kome smeta da izgleda lepše nego što inače izgleda 🙂

I, pre nego što vam kažem da ukoliko imate 900 evra kupite ovaj telefon, jer vredi svaku paru, moram da spomenem notch, usek ili urez, kako god ga mi krstili.

Ukoliko vam se ne dopada usek na vrhu ekrana, možete ga ukloniti

U pitanju je mali „izrezani“ deo na vrhu ekrana koji „opkrojava“ prostor gde se nalazi selfi kamera kako bi ostatak ekrana bio maksimalno iskorišćen. Ova „moda“ je krenula sa iPhone X i kod P20 Pro se sasvim lepo uklopilo maltene uz sve aplikacije i softverska rešenja iz Huawei. Ukoliko vam se ne dopada, možete da ga sklonite u nekoliko koraka. Posle nekoliko dana korišćenja meni se dopao, baš kao i sve ostalo na ovom odličnom telefonu.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: