Sony Alpha za sve one koji su fotografi u duši

Poput većine i ja prilično neosnovano verujem da umem da napravim dobru fotografiju. Kao, nemam „loše oko“, poznajem  neka osnovna pravila. A onda prebacim slike na komp i shvatim da i nije baš sjajno. Međutim, kada sam isprobala jedan od  Sony aparata opet sam povratila „fotografsko sampouzdanje“ i evo zašto.

Objektiv (fe 28-70mm f/3.5-5.6 oss) dolazi u osnovnom pakovanju uz telo aparata

Za početak, Sony Alpha 7II nije jeftin aparat, da se odmah razumemo. Ali, koji mirrorles aparat jeste? Pandan je DSLR kamerama, s tim što je spakovan unešto manjem izdanju. Uz telo, u osnovnom paketu dolazi i objektiv (fe 28-70mm f/3.5-5.6 oss), što košta. Sony Alpha 7II nije izbor za ljude koji žele da reše večitu dilemu – da li da se počaste boljim (čitaj skupljim) smartfonom ili fotoaparat po istoj ceni (oko 900 evra)? Odgovor je kratak i jasan – Sony je fotoaparat za sve koji se profesionalno bave fotografijom, za prave entuzijaste ili početnike koji bi hteli da imaju fotke koje ne moraju odmah da provlače kroz Instagram filtere.

Spadam u ovu poslednju grupu. Ali, od velikih i „ozbiljnijih“ fotoaparata uvek su me odbijale njihove pozamašne dimenzije i težina. Možda će se nekom učiniti da to i nije prva i najbitnija stvar koju bi trebalo gledati kod ovih uređaja. Ali, ako obilazim Barselonu i na nogama sam 10 sati po suncu ne želim da pored svega što nosim sa sobom u rukama držim i još pretežak fotoaparat. Kod ovog modela to nije slučaj. Težak je 550 grama, 930 grama sa objektivom, što je potpuno prihvatljivo. Lako je nositi ga, ne traži specijalan ranac, može da vam stane na dlan, ali i u manju žensku torbu. Zato je idealan za turistička putovanja sa kojih biste da ipak donesete nešto kvalitetnije fotografije. A, ovaj aparat će vam to definitivno obezbediti.

 

Druga bitna stvar je to što je jednostavan za korišćenje. Ukolio želite da sve bude na “auto pilotu” nećete dobiti tek osrednje fotografije već će biti precizne, jasne i sa dovoljno živopisnim bojama. Ukoliko pak krenete malo da istražujete, mogućnosti su i više nego brojne i super opcija je i to što može da vam čuva ranije postavljene parametre, samo napravite svoj profil.

Meni lično se dopalo to što ima stabilizator u 5 osa. U prevodu, to omogućava da zumirate, pravite snimke izbliza i snimate noćne scene uz odličnu jasnoću. Poređena radi većina Gimbal uređaja koji su pravljenji kako bi se snimalo i slikalo „iz ruke“ imaju stabilizaciju slike u 3 ose. Zato je aparat odličan za „street photography“ i slikanje dok šetate i u pokretu ste, jer kompenzuje bilo koju vrstu podrhtavanja. Takođe, kada zumirate, on održava kvalitet fotografije tako da nema onog “šuma”. Deo zasluga ide i rezoluciji od 24,3 megapiksela.

Sony aparat ima sistem Fast Hybrid AF koji pruža solidan odziv i pokrivanje široke oblasti za automatsko fokusiranje i praćenje

Dodatak je to što aparat ima Bluetooth i NFC za lakše prebacivanje fotografija, a na poleđini je ekran od 3 inča koji je fleksibilan, odnosno može se pomerati pa vam daje jasn pregled onog što ste uslikali ali i mogućnost da pronađete bolji kadar.

Dok je Aplha 7 II bila kod mene na testu zamolila sam kolegu profesionalnog fotografa, urednika fotografije u „Blicu“ Mladena Šurjanca, da isproba aparat. Njegov utisak je u totalu pozitivan a jedina ozbiljna zamerka je na fokusu. Naime, dešava se da kada pokušate da nešto slikate s vremena na vreme izgubite fokus pa vas kamera prosto tera da se iznova postavljate kako biste napravili dobar snimak iako je aparat opremljen sa Fast Hybrid AF.

Tu je i Exmor CMOS senzor slike kompanije Sony punog formata (35 mm) i procesoru slike BIONZ X

Ja bih možda dodala i kao manji minus trajanje baterije koja će vam omogućiti maksimalno do 350 fotografija, pa je obavezno morate dopuniti za dalje korišćenje

Inače, kada sam postavila na Instagramu fotografiju ovog aparata jedan od komentara je bio o tome kako to nije nov model. I nije, ali razlog zašto baš o njemu pišem je to što je on trenutno, pre svega finasijski, jedna od boljih opcija za kupovinu kvalitetnog fotoaparata koji ne biste hteli da platite koliko i letovanje na Kubi.

Rezolucija 24.30 Megapixels
Veličina senzora 35mm
(35.8mm x 23.9mm)
Objektiv koji se dobija uz aparat 2.50x zoom
28-70mm
(28-70mm eq.)
Viewfinder: EVF / LCD
Native ISO: 100 – 25,600
Extended ISO: 50 – 51,200
Shutter: 1/8000 – 30 sec
Max Aperture: 3.5 (kit lens)

 

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: