Da li je Apple izgubio svoj mojo?

Do ove godine premijera novih iPhone telefona čekala se i najavljivala nedeljama a live stream se masovno pratio. Međutim, Apple ovog septembra nije doneo ništa specijalno IT svetu iako su predstavili čak tri telefona! Ispalo je da je glavna zvezda njihove godišnje konferencije bio novi Apple Watch i teško je a ne zapitati se da li je kompanija koja je oduvek bila sinonim za inovacije udarila u zid ili su se i oni sami zasitili telefona i možda spremaju nešto sasvim novo?

Novi Xs modeli u poređenju sa prošlogodišnjim iPhone 8 Plus

Apple obično jedne godine predstavlja potpuno novi model sa nekim novim revoluconarnim funkcijama, a potom ga samo malo apgrejduje naredne. Prošle godine to je bio iPhone X koji je između ostalog doneo novi dizajn za Apple, uklanjanje home dugmeta, uvođenje notch-a na vrhu displeja kao i funkciju otključavanja uz skeniranje lica. Zato je i bilo očekivati manje poboljšanja na ovogodišnjim modelima. Međutim kako je konkurencija na ovom tržištu nikada jača sa Samsungom koji konstantno gura napred i Huawei koji trenutno izgleda nezaustavljivo (po prodaji su već sklonili Apple sa drugog mesta) očekivalo se da će ekipa Tima Kuka ipak pružiti ljudima nešto više.

Uz nove modele izbačena je i nova verzija iOS-a

Ali nije… Bar ne na prvu loptu. Predstavljeni telefoni nose oznake Xr, Xs i Xs Max. Najveći od njih ima OLED ekran od 6,5 inča što je veće nego kod Note 9. Unutra oba modela sa oznakom Xs se nalazi novi A12 Bionic procesor, šestojezarni čip koji jedan od prvih u industriji ima  7nm procesor što bi trebalo da obezbedi da telefon radi brže i manje troši bateriju. Tu je i novi set dualne kamere iako su ostali na senzorima sa 12MP i optičkim stabilizatorom slike, ali je novina što širokougaona kamera koristi senzor sa više piksela. Nešto veća promena obuhvatila je način na koji kamera radi a koji je nazvan “Smart HDR” i jednostavno rečeno beleži više slika i spaja ih u jednu koja bi trebalo da bude što bliže savršenstvu.

Kada se sve ovo sabere nisu novi iPhone modeli loši. Daleko od toga. Ali nema tu ničeg što inače očekujete od Apple proizvoda. Jednostavno, nisu uzbudljivi kao što su nekada bili. Nema nikakve cake, nove funkcije koju ćete želeti svima da pokažete, ne izgledju atraktivno kao što su do skora bili. Zanimljivo je da nije objavljen kapacitet baterije, rak rane svih Apple telefona, već je samo naznačeno da je dovoljna za 25 sati razgovora. Prvi put iPhone ima opciju za dualni SIM karticu, ali to je nešto što imaju čak i stari Nokia telefoni sa fizičkom tastaturom. Uz to, definitivno više nema fizičkog home dugmeta i nekako, tu nedostaje svašta nešto jer nema nikakvog iskoraka…

Jedina lestvica koju su zasigurno podigli jeste ona sa cenama. Apple je oduvek bio skuplji u odnosu na konkurenciju i uvek je igrao na kartu prestiža, ali u okvirima prihvatljivog. Prošle godine su prešli čarobnu granicu od 1.000 dolara kada su predstavili iPhone X. Novi model koji ga sada menja XS Max ima početnu cenu od 1.100 dolara i to za osnovnu konfiguraciju a onaj sa 512GB memorije košta 1.500 dolara. Što je mnogo, mnogo je!

Uz to, iPhone koji je najavljen kao „niskobudžetni“ XR košta 750 dolara, što je za 50 dolara više nego cena iPhone 8 kada je predstavljen prošle godine.

I, ne mogu a da ne spomenem ta imena koja su izabrali za telefone. Ja verovatno provedem više vremena češljajući se pre nego što izađem nego što su oni proveli smišljajući kako da nazovu ovu linuju. X su zadržali nakon prošlogodišnjeg modela a S su i ranije koristili pa tu očigledno nije bilo previše razmišljanja što nas ostavlja kod modela iPhone XR koji je svima enigma. R kao – regularan model, jer je najjeftiniji?

Čini se kao da si i  najverniji Apple korisnici ostali zbunjeni potezom brenda koji vas je 12 meseci pripremao premijeru novih telfona. Utisak je kao da su ovog puta predstavili – ništa! Svi pričaju o  satu i čekaju da vide koliko će im sa novim iOS 12 sada trajati baterija. A, šta će biti sledećeg septembra, samo još jedno novo slovo u imenu i šlepanje na staru slavu?

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: