Evo zašto ćete želeti da imate Mate 20 Pro i sve njegove tri kamere, bateriju koja može da puni druge telefone, 3D skener lica…

Uz Galaxy S8 Plus moj omiljni telefon je Mate 10 Pro. Otuda i ne čudi što sam sa nestrpljenjem očekivala premijeru novog Huawei Mate 20 Pro.

Već u startu je sve upućivalo da stiže odličan uređaj, a to što se prezentacija dešavala u Londonu samo je bio dodatni plus 🙂 Da su i drugi novinari, blogeri, jutjuberi i influenseri imali ista očekivanja najbolje se videlo na samoj prezentaciji na kojoj je bilo skoro dve hiljade ljudi. Dobra stvar je što Huawei nije razočarao!

Telefon izgleda sjajno! Ima moderan dizajn, zakrivljenje na svih osam ivica, debljine je manje od 9 milimetar, ekran od solidno velikih 6,39 inča ali koji nekako izgledaju znatno manje kada telefon držite u ruci. Mene je promena u dizajnu u odnosu na prethodni Mate model iznenadila jer se Huawei sada po gabaritu više približio P seriji, ali se uopšte ne bunim! Od P20 Pro je preuzeta i osnova za jednu od boja u kojoj dolazi telefon – twilight, a dodali su i odličnu zelenu smaragnu boju. Znam da će da ispadne da sam prava devojčica pa prvo pričam o bojama a potom o onome što je „stvarno bitno“, ali hteli da priznate ili ne prvi utisci odlaze upravo na dizajn.

Kamere su na poleđini telfona grupisane u kvadrat

Sledeća stavka koja nas sve najviše intersuje jesu kamere. Kod Mate 20 Pro tu je kombinacija trostruke Lajka kamera, odnosno tri sočiva koja su postavljena u obliku kvadrata uz dodatak blica. Smeštene su na zadnjoj strani telefona, uz blago ispupčenje koje ne kvari ni malo sam dizajn uređaja. Pozadi više nema senzora za otisak prsta a to je tek jedna od novih i zanimljiva priča koju je Huawei pokrenuo.

Kamere imaju po 40MP, 20MP i 8MP ali njihova snaga zapravo leži u vezi sa novom i poboljšanom veštačkom inteligencijom i činjenicom da je uvedeno ultra širokougaono sočivo. Zašto bi vas sve ovo interesovalo? Zato što sada bez dodatnih podešavanja „hvatate“ znatno šire vidno polje kod slikanja, bolje se slikaju detalji a unapređena je i makrofotografija. Naime, novo ultra širokougaono sočivo se ponaša kao makro sočivo koje može da fokusira objekat i na blizini od 2,5 centimetra. Ovaj super makro mod se automatski pokreće a evo i rezultata.

Noćno fotografisanje je posebna priča! Slobodno možete da zaboravite na mutne slike, odsjaj od svetla pa čak i „zamrljane“ fotografije ukoliko slikate nekog ili nešto u pokretu. Otprilike to izgleda ovako:

Takođe, selfi kamera od 24MP daje odlične rezultate ali pripazite se beauty moda koji standardno kod Huawei telefona radi kao neverovatni photoshop mag pa može da se desi da ni sami sebe ne prepoznate. Mate 20 Pro donosi nova poboljšanja veštačke inteligencije koja je u mnogome poboljšala samu fotografiju na telefonu jer donosi optimizaciju boja i automatsko podešavanje načina slikanja kada prepzna neki od 5.000 objekata koji su vezani za 1.500 različitih scenarija. Tu je i opcija HiVision koja funkcioniše tako što uperite kameru u predmet ili lokaciju koja vas intersuje i telefon automatski pretražuje internet dajući vam sve informacije o njima. Isto tako, prepoznaje veliki broj različitih vrsta hrane i može da ponudi procenu broja kalorija. Ovo nije za one koji preskaču dijetu…

Evo ko vam broji svaku kaloriju…

Poboljšanja su stigla i na video zapis. Mate 20 Pro zahvaljujući novom sočivu video beleži u odnosu 21:9 kao što se koristi kod snimanja filmova pa je i krajnji rezultat takav da ispada da je vaš snimak pratila i neka konkretna produkcija. Tu su i brojni efekti, od vintage do toga da ono što je u fokusu snimka bude u boji a pozadina crno-bela. Sve ovo je tek priča o kamerama! Na to dodajte bateriju od 4200 mAh koju ni hardcore korisnici ne mogu potrošiti za 24 sata a i sve da je troše do 70 odsto se puni za 30 minuta. Uz to, prvi put jedan telefon može da služi kao powerbank, odnosno, kapacitet baterije se može iskoristiti da se napuni neki drugi uređaj. Neću uz ovo da spominjem iPhone…

Ono što pak novi Huawei telefon povezuje sa Apple uređajima jeste opcija otključavanja skeniranjem lica. 3D Face Unlock, kažu, beleži grešku jednom u milion. Priznajem, nisam još isprobala ovu opciju jer nikad ne zaključavam telefon, ali mi je svakako zanimljivine to što je potpuno uklonjen fizčki čitač za otisak prsta koji je zapravo smešten ispod samog ekrana. Ono čime su stalno pretile konkurentske kompanije Huawei je realizovao pa se telefon otključava tako što jednostavno pritisnete prst negde na dredinu displeja i on se automatski, za sada bez greške otključava.

Od ostalih karakteristika valja spomeniuti da telefon ima dualni SIM, memoriju od 256 GB uz 8 GB RAM, zaista impresivni novi procesor Kirin 980, radi na Android 9.0 (Pie) uz njihov EMUI, uz poboljšani audio sistem i mikrofon koji je „sakriven“ u ulazu za punjač…

Ovo su sve utisci nakon kraćeg korišćenja telefona koji zaista, bar u startu, deluje kao jedna opaka mašina! Cena je oko 1.000 evra zavisno od distributera. Solidno visoka, ali očigledno novi standard za sve premijum modele.

One thought on “Evo zašto ćete želeti da imate Mate 20 Pro i sve njegove tri kamere, bateriju koja može da puni druge telefone, 3D skener lica…

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: