Nova cena, stare boljke. iPhone Xs Max na skeneru DigitALa.rs

Iphone Xs Max, foto Dušan Milenković

– Hajde da probamo da naplaćujemo telefon 1.000 evra, možda prođe.
– Vidi, prošlo je!
– Hajde ove godine da probamo da naplaćujemo 1.900 evra za telefon. Biće opet ovaca za šišanje…

Tako nekako ja zamišljam da izgleda razgovor glavih faca u Apple kad odlučuju o ceni novih telefona. Lepo ste pročitali, 1.900 evra. Eto koliko u Srbiji košta najskuplja varijanta iPhone Xs Max (sa memorijom od 512GB koju inače imaju i drugi proizvođači ali za 1.000 evra manje). Kad bolje razmislim, možda tako izgleda i njihov razgovor oko imena telefona jer se nova tri modela zovu iPhone XS, XR i Xs Max.

Nakon svetske premijere, mi smo morali da sačekamo gotovo mesec dana da Apple telefoni stignu kod nas s tim što je prodaja najjeftinijeg od sva tri uređaja XR startovala kad i u Americi. Na mom testu ovog puta samo najskuplji i najjači model Xs Max koji su mi ustupili divni ljudi iz VIP-a.

Telefon ima displej od 6,5 inča foto: Dušan Milenković

Da ne bude da je sve u ceni i veličini… ali ja ipak moram da priču o ovom telefonu započnem od dimenzija. Xs Max ima 6,5 inča, čak više i od pozamašnog Note 9. U odnosu na „standardne“ telefone poput Galaxy S9 Plus ili Mate 20 Pro novi iPhone je pre svega širi, za oko četiri milimetara, a kako nema zakrivljene ivice vizuelno izgleda još veće i masivnije. Držanje telefona u jednoj ruci ispostaviće se kao poduhvat baš kao i surfovanje i kucanje. Kad se tome doda da je na poleđini staklo, a bočne ivice su od metala, teško će se naći junak koji će se izboriti sa Xs Max bez dve ruke. Ali,  recimo da kad dodamo uvek problematičnu bateriju, tu prestaju sve zamerke na ovaj telefon.

Pitanje baterije je uvek najnezgodnije za Apple. I ovog puta je tako. Baterija će vam biti dovoljna da izgurate nešto preko 26 sati između dva punjenja ukoliko podrazumevamo standardno korišćenje sa proveravanjem mejlova, društvenih mreža, slikanja oko petnaestak slika, surfovanje, po neki YouTube spot… S druge strane, Galaxy S9 Plus će vam omogućiti koji sat više (uz podsetnik da je taj telefon izašao sedam meseci ranije) dok novi Mate 20 Pro bez problema „gura“ i do 40 sati korišćenja. To i ne čudi jer je iPhone Xs Max ima bateriju  od „samo“ 3174 mAh što je kod današnjih telefona jedva pa minimum. Taj nedostatak dosta dobro popravlja najnoviji Apple procesor A12 Bionic (7nm) koji je za 15 odsto brži od prethodnog čipa uz 50 odsto veću efikasnost.

I tu nema zbora! Ta moć i snaga se vrlo brzo vide. Telefon radi savršeno. Brz je, precizan, lako se prelazi sa aplikacije na aplikaciju, naročito kod onih zahtevnijih, lako rešava sve što stavite pred njega. Apple se nešto ne razmeće terminom veštačke inteligencije (AI), ali se vidi koliko im je to pomoglo u efikasnosti samog uređaja. Još jedna besprekorna stavka je Face ID opcija kojom otključavate telefon samo na osnovu crta lica i to svaki put besprekorno brzo, čak i u mraku ili sa naočarima, pri čemu ne morate da telefon držite direktno ispred lica.

Ovaj deo je povezan sa kamerama i tu moram da zastanem i kažem kako sam oduševljena kvalitetom fotografija. Na prvi pogled, to je ista kombinacija dualne kamere kao kod prošlogodišnjeg modela od po 12MP uz 2x optički zum. Međutim širkougaoni senzor je puno veći i omogućava odlične noćne fotografije i generalno pri slabijem osvetljenju.

Takođe, daje mnogo veću gustinu piksela koja možda kada vam se ovako usput spomene ne znači puno, ali će kada fotku prebacite na komp napraviti neverovatnu razliku. Portret mod je dosta poboljšan i zaista vam daje brojne opcije da napravite kvalitetne slike čak iako niste specijalno nadareni za fotografiju. HDR je sada standardno uključen a i selfi kamera radi odličan posao. Ono što karakteriše i ovaj iPhone je to da boje deluju prirodno, neusiljeno a ne kao da ste originalnu sliku provukli kroz filter.

Poboljšanje je vidljivo i na displeju koji sada ima mnogo širi spektar boja što se najbolje oseti kod reprodukcije video zapisa, ali i u svakodnevnom korišćenju. Apple je ovde napravio pun pogodak. Još kad se tome doda opcija True Tone koja koristi senzore koji mere ambijentalno svetlo i potom prilagođavaju način na koji vidimo boje kako bi izgledale što prirodnije bez obzira da li ste na jakom suncu ili u zatvorenom sa prigušenim svetlom. Na displeju se definitivno ništa nije štedelo!

Uz novi iPhone ide i novi iOS 12. Jedna od zanimljivijih promena je screen time koje vam meri koliko ste tačno i na koje aktivnosti potrošili vreme u toku dana. Dođe kao dobro upozorenje kad shvatite da ste  produktivno koristili telefon 10 minuta a na društvene mreže tri sata…

Iphone Xs Max i iPhone Xs, foto; Dušan Milenković

Negde, kada se podvuče crta, ovom telefonu se stvarno, kao što sam već rekla, ne može zameriti ništa osim velike cene i prevelikih dimenzija. E sada, i jeste i nije jer ma koliko telefon besprekorno radio sa brojnim savršenim specifikacijama i karakteristikama ipak nam nije doneo ništa novo i revolucionarno što bi opravdalo Apple ime i vrednost letovanja na Karibima, za dvoje.

3 thoughts on “Nova cena, stare boljke. iPhone Xs Max na skeneru DigitALa.rs

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: