Ako treba birati jedan Huawei telefon, onda je to Mate 50 Pro

Od kada sam prvi put probala Huawei telefon, a to je već bilo u trenutku kada su se profilisali kao brend na koji se mora računati, više mi se dopada njihova premijum Mate serija u odnosu na ništa manje kvalitetne telefone sa oznakom P. Zato sam jedva čekala da isprobam novi Mate 50 Pro. Na utiske o ovom mobilnom moguće da je uticalo to što sam ga koristila na putovanju po Tajlandu, ali podjednako dobro je radio u maglovitom Beogradu.

Ovo je telefon koji ne možete da omašite! Prvo zbog kamere. Ona je smeštena na poleđini u obliku upečatljivog i velikog prstena koji dominira preko sredine uređaja. Potom zbog boje. Ja sam imala priliku da isprobam Mate 50 Pro u jarko narandžastoj boji koji je i najprimamljiviji u ovoj seriji. Uz to, materijal koji je korišćen za njegovu izradu prati sve danas obavezne trendove – poleđina telefona je od veganske kože. Kakva je to koža ne znam, ali znam da je osećaj pod rukom veoma prijatan dok koristite telefon, ne ostaju otisci prstiju i ne kliza ni iz ruke niti kada ga stavite na bilo koju površinu.

I generalno, telefon izgleda vrlo lepo. Ekran je veličine 6,74 inča, vodootporan je i ima jaku zaštitu. Naime, ova verzija ima posebno Kunlun staklo koje je puno otpornije na padove nego bilo koji drugi Huawei model. Tokom mog testiranja padova je bilo, ni jedan sa neke drastične visine, ali je bez obzira, sačuvan neogreban! Ivice su blago zakrivljene, pa sve izgleda još elegenatnije.

Njeno veličanstvo kamera

Za sve koji su se pitali kako će Huawei dalje bez podrške Leica za sočiva kamere odlična vest – sve i dalje funkcioniše savršeno. Fotke i snimci su takvi da ćete vrlo lako umisliti da ste majstor iza objektiva.

Detaljno gledano, kamera je trostruka. Glavno sočivo ima 50 megapiksela, ultraširokougaono je od 13MP a periskop kamera je sa 64MP uz 3.5x zum. Te brojke same po sebi znače kvalitetnu fotografiju, ali ono što posebno izdvaja šta sve može Mate 50 Pro jeste njegova varijabilna, odnosno fizički podesiva blenda koja može da ide od f/1.4 do f/4.0. To za vas automatski bira aplikacija kamere, koriteći opciju koja je najbolja za datu situaciju, ali je možete i sami birati u Pro modu. Zašto je ovo važno – dobijaju se realistične fotografije, sa maksimalnom dubinom, a dozvoljava vam i da slikajući kroz boke efekata portrete ili bilo koji predmet iz blizine, imate prirodnije i kvalitetnije fotografije.

Taj podesivi otvor blende je posebno koristan, na primer, na grupnim fotografijama. Kako su senzori na kamerama pametnih telefona postali veći, efekat dubine polja je smanjen, što otežava zadržavanje svih subjekata u fokusu ako nisu u istoj ravni fokusa. Huawei to rešava, zavisno od konkretne situacije, pa kamera može ili dati prioritet uhvaćenom svetlu (kod slabog osvetljenja), povećati dubinu polja ili ga uravnotežiti.

Kvalitet zuma je takođe jaka strana novog Mate telefona zahvaljujući kombinaciji tri modula kamere sa super-rezolucijom i algoritmima fuzije. Kod video zapisa Mate 50 Pro ima 4K rezoluciju ali i živopisan HDR. Vivid HDR je novi oblik HDR videa koji će vam se takođe svideti, pogotovo ako telefon koristite za snimanje za mreže.

A Google?

Moramo da pričamo i o „slonu u prostoriji“, ili bolje rečeno izostanku „slona“, tj Google servisa. Huawei je ovde bez sumnje napravio ogroman pomak u odnosu na prve modele koje su izbacili od kada su im Amerikanci uveli zabranu korišćenja. Teško ćete naći aplikaciju koja nije dostupna bilo u njihovoj AppGallery ili preko Petel Search. Uz to, kada se otvori brauzer nema nekog dodatnog klika da biste otišli na omiljeni pretraživač nego odmah imate najčešće otvarane adrese na jednom mestu. Dostupne su i Google mape, sve aplikacije za online banking, društvene mreže a prebacivanje podataka sa aplikacija koje ste ranije koristili je jednostavno i brzo. Odustvo Googla je gotovo neprimetno i svakako vas neće omesti u svakodnevnom korišćenju telefona.

Znam da je mnoge teško ubediti u ovo, ali moj lični utisak je takav da nisam osetila ni u jednom trenutku da mi išta nedostaje jer se do svih Google opcija dolazi lako. Ne morate biti nikakav IT stručnjak. Ali, glavna impresija je ta da su sve ostale stvari koje nudi ovaj telefon, baterija, kamera, brzi procesor, toliko upečatljivi da Mate 50 Pro svrstavaju u najjače telefone na tržištu bez ikakvog problema.

Šta se može zameriti? Pa, teško da ima nešto što ovde ne štima. Baterija traje dan i po, i to uz korišćenje dok ste na putovanju, a to znači konstantno slikanje, slanje poruka i fajlova, proveravanje mapa, potragu za WiFi… Telefon radi brzo i precizno, bez ikakvih bagova i jedino što bi mogla biti prepreka za kupovinu Mate 50 Pro je njegova cena. Model u narandžastoj opciji košta oko 180.000 dinara, rame uz rame sa najskupljim uređajima trenutno na tržištu. Da li vredi? Da. Ukoliko ste od onih koji uvek kupuju najnovije telefone odmah nakon premijere, onda je ovo opcija za vas!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: