Bila sam na premijeri Galaxy S23 serije, sad valja odlučiti da li da se menja stari za novi Samsung telefon

Priroda se obnavlja – ponovo se organizuju velike premijere i predstavljanje flagship modela uživo, pred novinarima, influenserima i blogerima. Da se ne lažemo, osećaj je odličan! To je valjda i znak da nas inflacija i užasna ekonomija neće potpuno potopiti. Tako se i Samsung vratio tradiciji pa su svi iz IT sveta krenuli ka San Francisku gde inače početkom svakog februara bude obelodanjena nova Galaxy S serija. Ako je uopšte potreban izgovor da se obiđe ovaj jedinstveni grad, onda je to ovo!

Galaxy S23 serija u svakom pogledu predstavlja nastavak po utabanoj stazi za Samsung. Imamo tri nova telefona, osnovni, Plus i Ultra model, baš kao i prethodne godine. Dizajn nije drastično menjan i kod najjačeg modela zaista će vam biti potrebno oko sokolovo da vidite šta je drugačije, ali je zato sve ostalo unapređeno i pre svega su novost novi senzor koje je Qualacom specijalno radio za S23 seriju kao i novo glavno sočivo od 200MP na kameri.

Premijera u San Francisku je dvostruko bila zanimljiva. Najpre, jer smo dobili priliku da dan ranije izbliza pogledamo i steknemo prve utiske o telefonima, a potom i zato što smo ih isprobali na jedinstvenom krstarenju kroz zaliv gde se i pokazalo zašto Samsung sa ponosom priča o mogućnostima kamere. Ali, da krenemo redom.

Galaxy S23 ili Galaxy S23+

Galaxy S23 i Galaxy S23 Plus su u odnosu na prošlu godinu, pored četiri nove boje u kojima su dostupni, dobili tek blage promene u pogledu dizajna. One su vidljive pre svega kod kamera jer više nema ispupčenja, odnsno „ostrva“ gde su bile smeštene. Ovo jeste bolje rešenje jer tako telefon stoji ravno kada ga postavite na neku površinu, ali s druge strane jeste izgubljena njihova prepoznatljivost.

Kada su specifikacije u pitanju, pomak je značajniji. Pre svega tu je novi čip Snapdragon 8 Gen 2 koji će doneti svukupno bolje performanse telefona i značajniju izdržljivost baterije. Oba modela su dobila 200 mAh veću bateriju pa te tako ona na Galaxy S23 sada kapaciteta 3,900mAh i 4,700mAh na S23+. Kamera je trostruka – glavno sočivo ima 50 MP, telephoto 10 MP sa 3x optičkim zumom i širokougaono od 12 MP. Napred je 12MP selfie kamera koja je idenična kod sva tri telefona iz S23 serije. Promena nije bilo ni kod displeja tako da manji model ima 6,1 inčni a Plus model 6.6 inčni Dynamic AMOLED 2X 120Hz displeje.

Cene kod nas su 147. 999 dinara za Galaxy S23+ i 116.999 za Galaxy S23. U odnosu na prošlu godinu to je povećanje za 12 i 18 hiljada. To dovodi i do pitanja koji od ova dva modela izabrati. Realno, razlika je samo u veličini ekrana i baterije. Najjeftinija verzija je S23 sa početnom manjom unutrašnjom memorijom, jer S23+ startuje tek od 256GB. Prava mozgalica ako želite novu S seriju… Da moram da biram, onda je to manji i jeftiniji model sa većom opcijom memorije.

Šta je sve bolje kod Ultra modela

Ako baš mogu da biram onda je to naravno zvezda ove serije – Galaxy S23 Ultra. Iako se na prvi pogled ne vidi da je promenjeno puno toga u odnosu na prošlu godinu, ovo je brži i izdržljiviji telefon sa kamerom koja je bolja od od inače odlične na S22 Ultri. Dizajn ostaje isti, računajući da je tu i S Pen. Telefon je doduše nešto lakši, ali se u svakodnevnom korišćenju to neće preterano osetiti (ovo govorim kao neko ko već godinu dana ima Galaxy S22 Ultra).

Ekran je standardno odličan. Veličine je 6,8 inča sa zaobljenim ivicama sa smanjenim zakrivljenjem radi veće i ravnije površine. Tu je funkcija pojačivača slike koja se podešava na tri nivoa osvetljenja umesto na dva kao što je bilo do sada protiv jarke svetlosti i odsjaja na dnevnom svetlu. Samsung tu ne pravi ni greške ni kompromise.

Sledeća stavka je kamera. Imala sam priliku da je isprobam već u San Francisku, odmah nakon premijere i to na jednom savršenoj vožnji po zalivu oko ovog grada. Cela tura se zove „Golden Hour“ jer ide do Golden Gate mosta i to u vreme zaslaska sunca. Kamera je četvorostruka sa novim glavnim sočivom koje je sa 108MP sada poboljšano boljom rezolucijom od 200MP. U pitanju je novo sočivo čija je prednost to što može da kombinuje svoju veliku rezoluciju od 200MP za biniranje piskela 16 u 1 kako bi nastale slike od 12.5MP koje imaju maksimalni dinamični opseg sa minimum šumova. To znači više detalja koji su savršeno jasni. Uz to, ovaj senzor može da kombinuje 4 u 1 biniranje piksela koje rezultira sa fotografijama od 50MP za još više detalja. Cela poenta ovakvog „sabijanja“ piksela jeste da umanje šumovi, da se istaknu boje, što preciznije i oštrije prikaže sve što je u kadru.

Samsung je napravio i druga unapređenja. Tu je i Super Quad Pixel autofokus koji radi na tome da se u što kraćem roku izoštri slika, odnosno da se uoči razlika u levom i desnom uglu, gore i dole u kadru kako bi fokus bio maksimalan. Zahvaljujući većoj rezoluciji noćni mod za fotografije i video su bolji. Manje izmene u obradi višestrukih frejmova, zajedno sa AI, donele su smanjenje šumova i stabilnije fotke. Zanimljivo je što je tu i novi Astro Hyperlapse mod koji može da zabeleži sve noćne detalje bez dodatne opreme a ujedno i da spomenm da kamera beleži 8K do 30fps u odnosu na prošlogodišnji 24fps.

Evo kako to u praksi izgleda.

Samsung se inače odlučio da na Ultri ostala tri sočiva zadrži kao kod prošlogodišnjeg modela. To je kombinacija periskop 10x telephoto sočiva sa 3x zumom, širokougaona kamera od 50MP i 12MP ultraširokugaona kamera. Napred je 12MP sočivo koje u tandemu sa novim Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom sa Super HDR.

Naravno ovo su tek prvi utisci, ali ako mene pitate, ja bih (kad god je moguće) stari telefon zamenila novim 🙂

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: